PRÁCE 🧰

Co stojí za návštěvu na Slovensku

24. 7. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Informace na cestu na Slovensko

Chystáte se na Slovensko a nevíte kam se vydat? Poradíme vám, na co se při návštěvě Slovenska zaměřit a kam si zajít.

Co navštívit na Slovensku

Slovenská příroda i památky mají něco do sebe. Kromě toho, nabývá na popularitě v posledních letech také wellness a termální lázně. Víte, co zajímavého navštívit na Slovensku? My vám poradíme. 

Termální lázně a wellness Slovensko

Na Slovensku se nachází hned několik termálních koupališť. Mezi nejoblíbenější z nich patří například Lázně Piešťany, jejichž léčivá termální voda dosahuje teploty až 67-69 °C. Do toho tyto Slovenské termály obsahují prvek síru, která pomáhá s různorodými kožními problémy. Kromě termálních pramenů zde můžete okusit bahenní zábaly nebo vyzkoušet přes 60 procedur, jako například masáže, léčbu teplem nebo zrcadliště. 

Mezi další oblíbené lázně Slovenska patří Velký Meder, jehož léčivé prameny o teplotě 77 °C vyvěrají z hloubky větší než 1500 metrů. Užívat si můžete jak ve venkovním, tak také i ve vnitřním komplexu, kde najdete i saunové centrum, více druhů vířivek nebo například magnetoterapii.

V případě, že nechcete na Slovensku jen nudný wellness, můžete se vydat do Liptovského Mikuláše do známé a chválené Tatralandie. Tatralandia je slovenský aquapark, který čítá neuvěřitelných 14 bazénů, z nichž je 9 celoročních a z toho 7 krytých.  

ZOO Slovensko

Na Slovensku můžete navštívit hned pět zoologických zahrad, které můžete navštívit buď sami, nebo se svými ratolestmi. První a nejznámější Slovenskou ZOO je ta bratislavská, ležící v části Mlýnská dolina. Tato zoologická zahrada se rozléhá na ploše 92 hektarů a obývá jí 152 druhů zvířat. Bratislavská ZOO je známá především svým chovem bílých tygrů a hrošíků liberijských

Navštívit můžete také ZOO v Košicích, která je svou rozlohou (skoro 65 hektarů) největší česko-slovenskou ZOO. Košická ZOO se zaměřuje na euroasijskou faunu. Mezi aktuální nejvzácnější chované druhy v košické ZOO patří krokodýl čelnatý, tučňák Humboldtův (najdeme i v ostravské nebo pražské zoo) nebo kondor andský. Součástí ZOO je také (na Slovensku jediný) Dinopark, kde se můžete něco přiučíte také o dávné historii planety Země. 

Zoologická zahrada Spišská Nová Ves se řadí jako druhá nejmenší ZOO na Slovensku, zabírá plochu pouhých 8,5 hektarů a najdete zde neuvěřitelných 70 zástupců celosvětové fauny, jako například pumu americkou, tygra usurijského nebo velblouda dvouhrbého. Součástí ZOO je také arboretum, které se mlže pyšnit až 30 druhy vzácných dřevin. 

Vydat se také můžete ZOO ve Stropkově, nebo v Bojnici, které patří mezi nejstarší ZOO na Slovensku

Mohlo by se vám hodit: Slovensko je krásná země pro objevování přírody, památek nebo plánování výletů. Před cestou k našim sousedům si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. S výběrem ideálního cestovka vám pomůže online kalkulačka cestovního pojištění.

Hrady a zámky Slovensko

Mezi nejznámější slovenské hrady patří určitě ten v Bratislavě. Bratislavský hrad je umístěn na levém břehu Dunaje. Hrad je otevřen od května do září: úterý až neděle 10-18h. Od října do dubna pak od 9 do 17h. Dalším známým hradem ve slovenském městě je hrad Devín. Zřícenina gotického, později slohového hradu Devín se v Bratislavě tyčí již od 9. století a hostila Kelty či Římany. Hrad Devín v současné době spravuje Mestské múzeum v Bratislave, které zde realizuje archeologický výzkum. Mezi nejrozsáhlejší hradní komplexy v Evropě patří Spišský hrad, jehož rozloha činí přes neuvěřitelných 41 tis. m2. Tento hrad je také oblíbeným místem filmařů, kteří tu mimo jiné natáčeli například film Dračí srdce, kde tento hrad můžete vidět od samého začátku filmu.

Ve Zvoleně můžete navštívit Zvolenský zámek, který je ale často označován jako hrad. V prostorách tohoto objektu se pravidelně konají zajímavé historické expozice a mnoho veřejných akcí, jako jsou například Shakespearovské slavnosti, Zámecké hudební jaro nebo Download open-air. V Novohradu, v obci Halič navštivte rozhodně pohádkový zámek Halič. Tento renesančně-barokní modrý zámek je v současné době po rekonstrukci využíván především jako zámecký hotel. Prohlídka hradu trvá 50 minut a její trasa je přesně určena. U zámku se také nachází vodní příkop, lesopark o rozloze 13 ha či barokní fontána. 

Ferraty Slovensko

Italské označení Via Ferrata je v Česku a na Slovensku už zdomácnělý tvar. Pokud však netušíte, jedná se o cestu v nepřístupném, často horském terénu, která je opatřena jistícím lanem z oceli. Na výstup do takového terénu je nutné s sebou mít kvalitní horolezecké vybavení, jako je horolezecký podsedák s karabinami a helma (tzv. ferratový set). Cílem takových terénních úprav je především zajištění zpřístupnění terénu lidem, kteří s horolezectvím nemíjí žádné zkušenosti. Na Slovensku můžete navštívit například areál Via ferrata Skalka, který se nachází v oblasti Kremnických vrchů a do celého areálu je vstup zdarma. Jedinou podmínkou vstupu je kompletní ferratový set, který si však můžete půjčit i na místě za 10 eur na hodinu a 15 eur za celý den.

Pokud se chcete vydat na pravou alpskou ferratu, na Slovensku ji najdete pouze v Martinských holích. Ferrata HZS v Lúčanskej Malej Fatre je vhodná také pro děti zhruba od 10 let. Nedaleko Liptova můžete navštívit Ferraty Dve věže, která nabízí propojení hned tří skalních věží lanovými mosty. Celý výstup můžete uskutečnit hned 9 trasami různých obtížností.

Praktický tip závěrem: Rádi byste letos Slovensko poctili svou návštěvou a chtěli byste s sebou vzít i váš vůz?  Sjednejte si pro jistotu připojištění, které zvládne pokrýt případná rizika jako je krádež vozu, vandalismus nebo porucha. Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj info: Zoo Spišská Nová Ves, Zoologická zahrada Košice, Zoologická zahrada Bratislava, Lázně Piešťany, Termálne kúpalisko Corvinus, Tatralandia.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články