PRÁCE 🧰

Co ovlivňuje životnost plášťů a jak ji lze prodloužit

31. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Životnost pneu bohužel není nekonečná, i když by si to nejeden řidič přál. Jak lze z pneumatik vytěžit maximum a v jakém případě je už raději vyhodit?

Životnost pneumatiky - jak ji lze prodloužit?

Celkový kilometrový nájezd většinou zajímá nejednoho řidiče, a proto je také občas rozhodujícím kritériem při výběru nových pneumatik. Je potřeba dodržovat pár základních tipů a rad, jak prodloužit životnost letních pneumatik

Obecně je vhodné nepoužívat pneumatiky (ať už letní, nebo zimní), které jsou starší deseti let. Po uplynutí této doby mohou být pneumatiky zteřelé a potenciálně nebezpečné. V případě, že chcete vědět obecný kilometrový nájezd pneumatik, je to něco mezi 15 000 až 50 000 kilometry. Životnost celoročních pneumatik je obvykle udávána mezi 64 000 až 160 000 kilometry. Docela velký rozptyl, že? Životnost pneumatik ovlivňuje mnoho faktorů, ať už přímé, nebo nepřímé. Mezi takové faktory patří například:

  • konstrukce pneumatiky,
  • styl a rychlost jízdy,
  • zatížení vozu,
  • parkování,
  • pruh vozovky a tras (pokud jezdíte více ve městě a po takzvaném barevném asfaltu, pneumatiky vám vydrží podstatně méně, a to kvůli tomu, že drsný asfalt působí na pneumatiky podobně jako například struhadlo na sýr).

Jak prodloužit živostnost letních a zimních plášťů

Životnost plášťů je možné prodloužit například pravidelnou kontrolou tlaku v pneumatikách. Podhuštěné pneumatiky zvyšují valivý odpor a sjíždí se víc po stranách – protože nedrží správný tvar. V případě přehuštěné pneumatiky je víc sjížděn běhoun tedy středová část pneumatiky. Kontrola předepsaného tlaku je jedním z nejdůležitějších faktorů při opotřebování pneumatik.

Dále je důležité minimálně jednou za rok zajít na seřízení geometrie kol. Špatná geometrie může mít také výrazný vliv na opotřebování pneumatik. Při přezouvání z letních na zimní nebo naopak měňte pozice pneumatik. Například zadní za přední nebo levou za pravou.

Letní pláště a jejich životnost lze obecně ovlivnit také tím, že je nebudete užívat při nízkých teplotách a budete je správně skladovat. Jak správně skladovat pneumatiky si můžete přečíst v našem článku. Životnost zimních pneumatik prodloužíte jednoduše tím, že je přezujete včas za letní – ideálně, když se denní teploty pohybují konstantně nad 7 stupňů.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články