PRÁCE 🧰

Povinné ručení: Co vše se z něj hradí

12. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

Povinné ručení je zákonným pojištěním. To musí mít uzavřené každý majitel vozidla, které chce provozovat na pozemních komunikacích. Dokladem je zelená karta.

Co hradí povinné ručení

V případě, že člověk uzavřené pojištění nemá, pak ho čeká vysoká sankce, když se na to přijde při rutinní dopravní kontrole. Rovněž se nedoplatíte, pokud způsobíte dopravní nehodu a to od malých ťukanců až po vážné autonehody s újmou na zdraví. Vše, tedy částky, které se mohou vyšplhat dost vysoko, zaplatíte z vlastního.

Na co se vztahuje povinné ručení?

Sjednat si povinné ručení, nemusí být tak snadnou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Raději než po výhodných cenových nabídkách pátrejte po výši limitů. Levná pojištění nikdy nebudou zárukou pro vysoké limity krytí, a jakmile částku vyčerpáte, musíte zbytek doplatit ze svého.

Na druhou stranu, existuje několik parametrů, podle kterých se určuje cena povinného ručení, a ty vám jej mohou zlevnit. Nejvíce s částkou zamávají bonusy a malusy. Samozřejmě při uzavírání pojistky je vhodné si také dopředu promyslet, jaká připojištění budete ještě chtít – například připojištění čelního skla nebo proti srážce se zvěří.

Jestliže se něco stane, ať už dopravní nehodu způsobíte nebo ne, zákonné pojištění zahrnuje úhradu všech škod, které způsobíte někomu jinému. V ceně máte i asistenční službu, která vám může pomoci s mnoha nepříjemnostmi. Týká se to újmy na zdraví a majetku. Z povinného ručení se také dají uhradit škody třetím stranám - tedy například opravy auta. Jediné, co zákonné pojištění nekryje jsou škody, které vzniknou na vašem vozidle.

Pokud si nejste jisti, že takové pojištění na autě máte, neboť jste například pouze provozovatelem automobilu, pak to zjistíte velice snadno. Postačí se podívat na zelenou kartu (nově na bílém papíru), kde zjistíte i platnost pojištění. Nebo se stačí podívat na stránky České kanceláře pojistitelů, kam stačí zadat SPZ vozidla a vše se zobrazí.

Zdroj info: ePojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články