PRÁCE 🧰

Co jsou EFB baterie

14. 2. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Typy baterií Auto-moto baterie a nabíjení

Baterie typu EFB nejsou žádnou novinkou. Dělají se vlastně už docela dlouho, ačkoliv dřív se jako "EFB" neoznačovaly. To přišlo až dnes, kdy to někdy specifické provozní podmínky vyžadují.

EFB baterie

Články na téma druhy baterií:

  1. EFB baterie - právě čtete
  2. Trakční baterie
  3. Přídavná baterie do auta
  4. Baterie start-stop
  5. Typy baterií a vhodné autonabíječky

EFB (Enhanced Flooded Battery) akumulátory se využívají především u aut, která disponují start-stop systémem, ale zároveň nemají rekuperaci elektrické energie. Jsou konstrukčně dost podobné klasickým olověným zaplaveným autobateriím, ale mají zesílené elektrody, na které je použito více olova.

To zabraňuje především tomu, aby se desky kroutily, což není nic výjimečného a při startování se to stává. Při ohybu desky je namáhána jak samotná mřížka, tak i na ní nanesená aktivní hmota, která může začít odpadávat a usazovat se na dně akumulátoru.

Akumulátory EFB vydrží déle a snášejí větší počet startů, kterých je u aut se start-stop systémy skutečně velké množství, zejména při provozování těchto vozidel ve městě a na krátkých trasách. Nevýhodou je samozřejmě vyšší cena takové autobaterie. Ta se pohybuje zhruba mezi 2 a 5 tisíci korun.

Zdroj info: Autoaku, weby prodejců.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články