PRÁCE 🧰

Co je potřeba zařídit pro ekologickou likvidaci vozidla

15. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nové auto před domem a to staré už nemá smysl ani prodávat. Co s ním? Ekologicky ho zlikvidujte. Jak toho docílíte a co budete potřebovat?

Ekologická likvidace vozidla

Články na téma ekologická likvidace vozidla:

  1. Ekologická likvidace vozidla, jaká je cena?
  2. Likvidace autovraků: Průběh a cena
  3. Postup při ekologické likvidaci vozidla - právě čtete
  4. Jak zlikvidovat auto krok po kroku
  5. Ekologická likvidace vozidel - co je potřeba?

Ekologická likvidace vozidla a zákon

Procesem legálního zlikvidování auta se řídí zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech. Podrobně pak paragraf 37

Co je ekologická likvidace vozidla?

Pokud chcete vymazat své auto z registru, lze to jedině při ekologické likvidaci, kdy je legálně auto zlikvidováno na vrakovišti. Jiným způsobem to nelze, leda že by bylo odcizeno nebo zničeno při dopravní nehodě. Ale ani to není tak jednoduché, protože k papírovému zániku auta, je nutné mít vystavený protokol od policie.

Pozor si dejte na prodání auta na náhradní díly, neboť k správné likvidaci je zapotřebí, aby z auta nebyly odstraněny žádné důležité části jako je například motor, plechy z karoserie nebo elektroinstalace. V opačném případě se může stát, že bude likvidace zpoplatněna, a to včetně odtahu nepojízdného vraku.

Kdo ji zařizuje?

Neexistuje možnost, že byste vůz zlikvidovali sami. Vždy se o to musí postarat autorizovaná společnost. Jedná se o provozovny, které slouží ke sběru, výkupu, zpracování nebo likvidaci autovraků - tedy jednoduše autovrakoviště. Některé provozovny dokonce za vůz, který je ale v kompletním stavu, vyplatí majitelům nějaké peníze.

Pro vyhledání vrakoviště ve vašem okolí stačí použít internetový vyhledávač. Abyste nenaletěli podvodníkům, podívejte se na recenze od ostatních uživatelů, případně si pročtěte celé stránky autovrakoviště. Pokud vám bude něco podezřelého nebo po vás někdo bude chtít doklady předem, například kvůli ofocení, nedělejte to.

Některé provozovny jsou natolik solidní, že za vás vyřídí i následný výmaz z evidence motorových vozidel.

Jak na ekologickou likvidaci vozidla

Cena ekologické likvidace vozidla

Ekologická likvidace vozu je zadarmo. Ale jen v případě, že se jedná o kompletní vůz, to znamená, že takovému autu nic nechybí (motor, rozvody, katalyzátor, a další komponenty). V opačném případě budete muset zaplatit kompenzační poplatek.

Co je potřeba k ekologické likvidaci vozidla?

Potřebné dokumenty se liší dle toho, jestli vůz chce zlikvidovat fyzická osoba nebo ta právnická.

  • Fyzická osoba: doklad totožnosti a velký techničák; v případě živnostníků: živnostenský list
  • Právnická osoba: velký techničák a výpis z obchodního rejstříku

Jakmile se auto zlikviduje, dostanete protokol o ekologické likvidaci vozidla. Následuje další krok, a to je trvalé vyřazení z registru vozidel. Musíte tedy navštívit příslušný úřad a vzít si s sebou následující dokumenty:

  • průkaz totožnosti + plnou moc, pokud zastupujete jinou osobu
  • velký a malý technický průkaz
  • potvrzení o přijetí autovraku
  • registrační značky

Zrušení povinného ručení

Poslední, co se musí zařídit, je ukončení povinného ručení. Není třeba abyste se na pojišťovnu dostavovali fyzicky, ostatně v dnešní době to není ani moc bezpečné. Stačí, když vyfotíte na mobil nebo oskenujete velký techničák, který bude mít ustřihnutí roh a bude se na něm nacházet razítko zrušeno. Techničák následně zašlete emailem se žádostí o zrušení ručení, a to pojišťovně, u které je sjednáno.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články