PRÁCE 🧰

Co je osvědčení o registraci silničního vozidla?

19. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Setkali jste se už s pojmem osvědčení o registraci vozidla? Pokud si nejste jistí, o co se jedná, tak termín technický průkaz vám určitě napoví. V tomto článku zjistíte rozdíly mezi jednotlivými průkazy a co dělat při jejich ztrátě.

Osvědčení o registraci vozidla: Význam a ztráta

Osvědčení o registraci vozidla je rozděleno na dvě části. Část první je známa jako malý technický průkaz a část druhá jako velký technický průkaz.

Osvědčení o registraci vozidla část I.

Malý technický průkaz obsahuje údaje o provozovateli a základní údaje o vozidle. Tuto plastovou kartičku by měl mít každý řidič u sebe nebo ve vozidle, vždy když nasedne do vozidla za účelem uskutečnění jízdy.

Malý technický průkaz obsahuje následující údaje:

Přední strana obsahuje: číslo průkazu, datum první registrace vozidla, jméno a příjmení (název společnosti) provozovatele, bydliště provozovatele, informaci, zda je provozovatel vlastníkem vozidla nebo datum vystavení průkazu. Na zadní straně jsou technické informace o vozidle, mezi ně patří například: značka, typ, varianta, model, verze vozidla a VIN kód vozidla, počet míst k sezení, počet míst k stání, poměr výkon / hmotnost, nejvyšší rychlost, řazení převodovky, barva a datum platnosti průkazu.

Pokud ztratíte malý technický průkaz, měli byste neprodleně tuto událost nahlásit na policii. A poté je nutné vyrazit na obec s rozšířenou působností. S sebou si vezměte velký technický průkaz, doklad totožnosti, doklad o vlastnictví vozidla, protokol od policie (pokud vám byl průkaz odcizen), dále nezapomeňte vyplnit žádost o nový průkaz. Na úřadě dostanete duplikát, za který zaplatíte symbolických sto korun. Ve většině případech obdržíte duplikát na počkání, ale zákonná lhůta na vydání je 30 dní.

Osvědčení o registraci vozidla část II.

Tomuto osvědčení se lidově říká velký technický průkaz. Tento průkaz získáváme při registraci či přepisu vozidla a nemusíte ho mít u sebe pokaždé, kdy vyjedete s vozidlem. Raději jej schovejte někde v bezpečí domova. Pokud byste vyjeli pouze s velkým technickým průkazem a malý u sebe neměli, hrozí vám pokuta.

Na velkém technickém průkazu jsou podobné informace jako na tom malém, ale také ty přesnější. Rovněž tu je uveden jak provozovatel, tak i vlastník vozidla. Z velkého techického průkazu zjistíte informace o převodech vozidla (o změnách vlastníka) a také informace o technických prohlídkách. V průkaze jsou uvedeny údaje o spotřebě a emisích vozidla. A pokud se stane, že velký technický průkaz náhodou ztratíte nebo se poškodí, postupuje se stejným způsobem jako při ztrátě malého technického průkazu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články