PRÁCE 🧰

Co je kapalina do posilovače řízení a proč si její hladinu hlídat?

27. 9. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o servo olejích Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Jednou z potřebných náplní v některých autech je kapalina posilovače řízení. Nemají ji všechna auta, ale u těch která ano, je třeba si pár věcí ohlídat.

Co je kapalina do posilovače řízení

Pokud je vůz vybaven hydraulickým posilovačem řízení, jsou síly, které řidiči usnadňují otáčení volantem, přenášeny pomocí oleje. Ten jednak tedy zajišťuje přenos síly a pak také chladí a maže čerpadlo i ostatní komponenty posilovače. Jeho nedostatek v systému obvykle není fatální okamžitě, ale řidič to bezpečně pozná - posilovač přestane fungovat a řízení je najednou docela makačka. Současně s tím ale dostává zabrat čerpadlo, které může při opravdu kritickém nedostatku kapaliny, případně její úplně absenci, vzít docela rychle za své.

Olej samozřejmě časem degraduje, tedy ztrácí své vlastnosti. Děje se tak zejména vlivem oxidace, eventuálně při příliš agresivní jízdě může docházet k přehřátí, což se ale děje skutečně málokdy. Výrobci aut každopádně na toto myslí a předepisují kontroly, případně výměnu v určitém intervalu. Toto je dobré dodržet, stejně jako je při hlučnějším řízení dobrý nápad hladinu servo kapaliny zkontrolovat, stejně jako její barvu.

Rozdělení kapalin servořízení

Stejně jako motorové oleje, se i kapaliny v základu dají rozdělit na:

  • minerální
  • syntetické
  • polosyntetické

Dále se kapaliny servořízení dělí podle barev, přičemž nejpoužívanější jsou:

  • zelená (koncern VW, BMW, Ford)
  • červená (Toyota, Hyundai, Kia)
  • žlutá (Mercedes-Benz)

Barvy nemíchat!

Obecně je dobré nemíchat barvy a lít do nádržky jen to, co tam patří - systém je na to stavěný, zejména čerpadlo a těsnění. Jakmile tam nalijete něco, s čím výrobce nepočítal, je možné, že se časem objeví netěsnost, případně čerpadlo selže. Pokud kapalina v autě nemá žádnou barvu, případně je do hněda, až černa, je něco špatně - řešte to, než to bude opravdu drahé.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články