PRÁCE 🧰

Čištění kufru auta: Návod, jak na to

19. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zavazadlový prostor je často nejvíc znečištěná část interiéru vozu. Jak se o kufr aut starat a jak jej vyčistit?

Čištění kufru automobilu

Pokud se během úklidu vrhnete na váš vůz nezapomeňte také na kufr. Při převážení různých předmětů od květin, zeleniny, olejů a i zvířat, mohou na koberci vzniknout nevzhledné skvrny, či jiné nečistoty. Kufr však lze před tímto chránit, a to například kusem prostěradla, hadry, plastové či gumové podložky, kterou je možné položit na dno kufru. V takovém případě zaneřádíte pouze tuto vrstvu, kterou pak jednoduše vyperete nebo vyhodíte.

Jak tedy na čištění kufru auta?

Jestliže jste však na ochranu nemysleli, nyní vás čeká práce navíc. Nejdůležitějším krokem bude kufr vyklidit od zbytku věcí, které se v něm nacházejí. Poté je nutné sehnat výkonný vysavač s vysokým sacím výkonem. Doporučujeme stojanové vysavače u čerpacích stanic. Díky nim vysajete z vláken koberce v autě i ty nejmenší a nejzapadlejší nečistoty, které se v něm nacházejí. Na odstranění chlupů od domácích mazlíčků je také vhodná takzvaná turbohubice na čalounění.

Pokud to nejde, přidejte víc

Pokud jste kufr vysáli, ale stále se na koberci nacházejí nečistoty, je vhodným pomocníkem tepovač koberců, který si můžete buďto zakoupit, či vypůjčit z půjčovny. Pokud si budete tepovač půjčovat, je důležité si zajistit také dostatečné množství čistících prostředků, které jsou ve formě prášku, tablet, či tekuté. Taktéž můžete navíc zkusit požádat o odstraňovače skvrn například na mastnoty od motorového oleje, či od potravin.

Na závěr je vhodné plastové části kufru setřít vlhkým hadrem s mikrovláknem a poté jednoduše přejet čističem na plastové plochy a to následovně:

  • Naneseme čistící prostředek na plastové části (pokud se chceme vyvarovat zatečení prostředku do nežádoucích míst, nanášíme jej na hadru)
  • hadrem poté krouživými pohyby čistíme plastové plochy do té doby, než čistič zpění
  • poté odstraníme čistič spolu s nečistotami suchou mikrovláknovou utěrkou

Nezapomenout na sklo

Spolu s kufrem poté nezapomeňte také na krycí plato kufru a na vyleštění zadního okna zevnitř (i zvenku pokud je to potřeba). na okno se nanese čistící prostředek na čistění skla a krouživými pohyby utěrkou sklo utíráme. Poté se sklo setře suchou utěrkou, a nakonec měkkou papírovou utěrkou.

Na závěr je nutné zmínit, že na čistění interiéru je vhodné používat kvalitních přípravků, které jsou řádně otestovány. Spolu s tím je lepší zainvestovat do kvalitní autoechemie, než koupit nějakou za pár korun a poté řešit poničený interiér vozu.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články