PRÁCE 🧰

Čím natřít brzdové bubny a třmeny na vašem autě

15. 4. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud chcete ozvláštnit vzhled svého auta, můžete mu natřít brzdové třmeny a bubny. Bohužel se nedají natírat obyčejnýma barvama. Čím tedy správně natřít brzdy?

Čím natřít brzdové bubny a třmeny

Články na téma bubnové brzdy:

  1. Princip fungování bubnových brzd
  2. Čím natřít brzdové bubny a třmeny - právě čtete
  3. Demontáž brzdového bubnu
  4. Bubnové brzdy: krása jednoduchosti se vrací

Vzhled auta po nějaké době omrzí, naštěstí existují poměrně jednoduché úkony, kterými můžete vzhled ozvláštnit. Jednou z takových věcí, kterou můžete vzhled svého auta "vylepšit" je natření brzdových třmenů a bubnů. Na natírání však budete potřebovat speciální sprej či barvu na brzdové třmeny. Tuto barvu lze koupit v barvách/lacích, autodoplňcích i specializovaných eshopech. Můžete si koupit buď jen samotnou barvu a veškerou přípravu si pak udělat sami, nebo celý set na čištění, odmaštění i nabarvení brzdových třmenů a bubnů. Spreje i barvy se cenově pohybují kolem 150 - 300 korun za 400 ml. Někteří odborníci doporučují koupit spíš barvu, než sprej. Jelikož u spreje se tak lehce nedá uhlídat, kam stříká. Třmeny je možné barvit přímo na autě, ale spíše je doporučujeme sundat.

Čím natřít brzdové bubny a třmeny

Tři způsoby barvení 

Důležitá je taktéž příprava. V případě, že budete brzdové třmeny z auta sundávat, budete to mít podstatně jednoduší, Třmeny musíte pořádně očistit od rzi (nejlépe ocelovým kartáčem), odmastit a barvu nanášet ve dvou vrstvách. U bubnových brzd je důležité nanést pouze tenkou vrstvu, aby se zachovala možnost odvádění tepla. Můžete použít jak sprej tak barvu a štětec.

Druhým způsobem je nechat třmeny na autě. Z auta sundáte pouze kolo a okolí třmenu musíte pořádně zalepit novinami a lepící páskou, aby se barva nemohla dostat na žádné jiné povrchy, než na třmen. Tento způsob je poněkud náročnější, než první, jelikož musíte dohlédnout na to, aby se barva nikam jinam nedostala. V tomto případě je vhodnější opravdu používat barvu a štětec, než barvu ve spreji

Poslední možnost je nejméně namáhavá. Třmeny můžete nechat opískovat a nabarvit komaxitem. Stačí, když brzdové třmeny sundáte a předáte specialistům na komaxit. Pokud se komaxit udělá kvalitně, můžete si být jistí, že budete mít brzdové třmeny i bubny krásné i za několik let. Bohužel, tato možnost je nejdražší. 

Čím natřít brzdové bubny a třmeny

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články