PRÁCE 🧰

Chvilka zamyšlení u čerpacího stojanu před tankováním

16. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Názory

Co si budeme nalhávat, já sama občas zapomenu, jaké palivo mám do svého nebo testovacího vozu skutečně čerpat. Naštěstí existuje spousta spolehlivých variant, které mě často zachrání od problému i trapasu.

Chvilka zamyšlení u čerpacího stojanu

Nejdřív něco o víčku

Ještě před zastavením u stojanu je vhodné vědět, na jaké straně se nachází víčko. K tomu pomůže jednoduchá pomůcka. Na přístrojovém štítu najděte symbol čerpacího stojanu. U něj se nachází šipka, která ukazuje buď doleva nebo doprava. Podle toho už budete vědět, na jakou stranu přijet a nehrozí zbytečné přetahování těžké hadice kolem celého auta. Existují ale i zákeřné vozy, které o šipku přišly, a tak si bohužel stranu budete muset prostě zapamatovat.

Tak, víčko už jsme našly, ale jak se otvírá? Ne všechna auta mají totiž stejný způsob. Pokud nepůjde samo otevřít stlačením, pak se kouzlo v otevření může skrývat uvnitř auta například pod volantem řidiče na levé straně, kde je nutné nejprve zmáčknout tlačítko nebo zatáhnout za páčku. A třeba taková Dacie Sandero má páčku pro otevření na podlaze doslova pod koberečkem, kde by ji hledal asi jen málokdo. Občas je nutné totiž více pátrat, než začnete propadat panice.

Něco málo o palivu

Důležité při tankování je, nezaměnit palivo, jinak si můžete zadělat na pořádný průser a doživotní výsměch od svého partnera nebo rodiny. Nicméně buďte v klidu, i mužům se tenhle trapas stává a znám minimálně tři, kterým se opravdu povedlo natankovat benzín do nafty (průměr benzínové pistole je totiž menší, a tak se do otvoru pro naftu lehce vleze). Pokud by se vám to náhodou také stalo, nikdy nesmíte auto nastartovat. Raději zavolejte odtah a nechejte v autoservisu palivo dokonale vyčerpat, sice to bude něco stát, ale zachrání vám to doslova zadek.

A podle čeho poznáme, co máme tankovat? Předně nad každou pistolí se nachází označení. Vždy je to nějaké číslo s písmenem - B pro naftu (diesel) nebo E pro benzín. Stejné označení potřebujete najít i na svém autě. Aby to bylo co nejjednodušší, dává drtivá většina výrobců z vnitřní strany víčka pomůcku. Tam se píše, které palivo je pro tankování vhodné. U některých vozů – zejména těch dieselových – se píše slovo diesel právě na to šroubovací víčko. A pokud byste chtěly být připravené, ještě než vystoupíte z auta, pak se stačí podívat na malý techničák. Ze zadní strany je rovněž napsáno, jestli auto jezdí na BA (benzín) nebo NM (naftu).

Návrat do minulosti?

Pamatujete si staré filmy, jak u čerpacích stanic stála vyškolená osoba? Nikdo na pistoli ani nesáhl a ochotný pikolík danému vozu natankoval, co měl. Ono občas by se mi to líbilo i v současné době, ne snad, že bych potlačovala emancipaci žen ve společnosti, ale bylo by to prostě při tankování takové komfortnější.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články