PRÁCE 🧰

Roadster - 4 tipy na ten nejlepší vůz bez střechy!

22. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud se naskytne chvíle, kdy nebudete vědět co s penězi a zároveň si budete chtít užít parádní jízdu s větrem v zádech, pak asi zvolíte koupi roadsteru. Trh jich nabízí dost, stačí si jen vybrat.

Mazda MX-5

Co je roadster nebo spider?

Na úvod by pro neznalé bylo vhodné říct, co to ten roadster vlastně znamená. Někdy se tento vůz označuje jako spider. Je to vozidlo, které má pouze dvě sedadla a střecha je buď skládací a nebo žádná. Rovněž nemá boční nebo zadní okna. Hodí se s nimi tedy jezdit spíše v slunných podmínkách, protože zatažená obloha a blížící se déšť je velký špatný, obzvlášť když si správně nevypočítáte, kdy je správný moment pro zatáhnutí mechanické střechy.

Tip 1: Roadster Mazda MX-5

Typickým příkladem je právě Miata, která se stala srdceryvným příběhem některých petrolheadů napříč generacemi. A nemyslete si, tento vůz je na trhu stále žádaný a podle toho se pohybuje i jeho cena. Mazda roadster začala vyrábět v roce 1989, a pod kapotou mělo čtyřválcovou 1.6 nebo 1.8, až později ve čtvrté generaci se přidala motorizace s dvoulitrem. MX-5 byla dokonce zapsaná do Guinnessovy knihy rekordů a to v roce 2011 jako nejprodávanější auto na světě. Pokud chcete auto s duší, které miluje jízdu, je to ta správná volba. V bazarech roadster Mazda běžně seženete kolem 130 tisíc korun (tedy ty starší generace), novější Miata s pár tisíci kilometrů na hrbu vyjde klidně i na půl milionu.

BMW Z4

Tip 2: Roadster BMW Z4

BMW Z4 roadster sice nemá moderní bobří zuby, ale je to jedno ze solidních roadsteru na trhu ojetin a to zejména ve své první generaci. Tam, kde Miata končí kvůli svému výkonu, nastupuje právě "zet čtyřka". Půjdete-li po bazarových kouscích rozhodně trvejte na prokázání servisní historie a ohlídejte si případné reznutí. Pod kapotou roadsteru BMW Z4 najdete řadový šestiválec, pokud si chcete užít jízdu se vším všudy. Pro opatrnější je pak k dispozici čtyřválec, který ale trochu potlačuje radost z jízdy. Pozitiva v tomto případě vyhrávají nad negativy. Za úplně nové dáte klidně milion a více, za to ojeté BMW Z4 si připravte 300 tisíc a více.

Alfa Romeo Spider

Tip 3: Alfa Romeo Spider

Italská kráska konečně na scéně. Potencionální kupující si mohli vybrat z mnoha motorizací Alfa Romeo Spider. Ačkoli třílitrový šestiválec ji sedl přeci jen nejlépe. Jednou sednout do Alfy, znamená, sedat si tam rád s pocitem, že vám svět leží u nohou. Po Miatě je to další auto, které má svou duši a charisma. Úplně první Alfa Romeo Spider sjela z výrobní linky v roce 1966, v současné době lze zakoupit už šestou generaci, která se vyrábí od roku 2003. Starší vozy, které by se klidně mohly nazývat už veterány, koupíte za 200 tisíc, klidně ale i za milion - jedná-li se o vzácnější kousek. Je potřeba tedy v nabídkách trochu zapátrat a podle toho volit.

Mercedes-Benz SLK 200 K

Tip 4: Mercedes-Benz SLK 200 K

A nakonec ještě jeden zástupce z Německa. Co se týká vzhledu, tak by v dnešním článku příliš neuspěl vzhledem k výše psané konkurenci a ani interiér vás vlastně nijak moc neohromí, tak proč jej tady tedy máme? Tak třeba proto, jak se parádně chová v zatáčkách, pro řidiče poskytuje v řízení vynikající zpětnou vazbu a kdo bude chtít zřejmě z něj vytěží i jízdní maximum. Někdy prostě není třeba sázet jen na vzhled. Mercedes-Benz SLK 200 K se hodí tedy spíše pro okreskovou zábavu, než abyste jej využívali i na jiné denní ježdění a nedej bože na to dálniční. Zde totiž pocítíte jeho limity v plné síle. Je to prostě specifický vůz pro specifické jízdy. Pro doplnění se pod kapotou skrývá přeplňovaný čtyřválec o objemu 1.8 litrů. Verzi s kompresorem lze tak v nabídkách autobazarů najít do 200 tisíc korun, jen je potřeba počítat s vyšším kilometrovým nájezdem.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články