PRÁCE 🧰

Cestovní pojištění a podvody

20. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Možná také patříte k tomu menšímu procentu lidí, kteří jsou ještě v dnešní době upřímní a čestní. Ale jak už to tak bývá, někteří lidé někdy zkouší pojišťovnu podvést s účelem dostat peníze za něco, co se nikdy nestalo.

Cestovní pojištění a podvody

Články na téma podvody motoristů:

  1. Cestovní pojištění a podvody - právě čtete
  2. Pojistný podvod s autem - jaké jsou druhy a tresty?
  3. Pozor na podvody při prodeji auta

Na úvod by možná bylo vhodné podotknout, že pojistný podvod je v Česku klasifikován jako trestný čin. To si zřejmě řada cestovatelů nepřipouští, nebo na tuto skutečnost rádi zapomínají. V závislosti na závažnosti činu si viník může jít sednout za mříže až na 10 let a každého čeká sankce. Na každý podvod se vždy přijde. 

Případy, kdy se klienti snaží uplatnit škodu u pojišťovny, přestože na ni nemají nárok. Například na dovolené u moře vlezli na nějakou vodní atrakci a něco se stalo. Pokud takový člověk už při sjednání nezaškrtl rizikové sporty, nebo pojišťovnu neinformoval a připojištění dodatečně neudělal, nemá bohužel na uplatnění škod nárok. Proto by si každý cestovatel měl dopředu rozmyslet, za jakým účelem do zahraničí jede a co tam bude dělat. Podle toho pak sestavit pojištění i na tyto případy "kdyby náhodou".

Dalšími velmi častými podvody, se kterými se pojišťovny denně setkávají, jsou falešné lékařské zprávy nebo zkreslování skutečností. To bývá většinou u pojištění odpovědnosti, kdy lidé celou věc zveličují, případně konají opak. 

Vynalézavost některých podvodníků nezná mezí

Výjimkou nejsou ani organizované podvody, které probíhají ve většině případů v zemích třetího světa, ale také například v Egyptě, Turecku a dalších jiných oblíbených letních destinacích. Když se něco stane, pověřená osoba trvá na převezení klienta do předem smluvené nemocnice, kde si pacienta nechají – protože ví, že za cizince dostanou víc peněz.

Problém může nastat, když pacienta nemocnice nechce propustit, protože za každý další den má další peníze. V takových případech by měli lidé vzít rozum do hrsti a trvat na zkontaktování asistenční služby, jinak budou podvedeni nejen oni, ale i pojišťovna. 

A v neposlední řadě tu máme ještě podvody se ztracenými zavazadly. Nejčastěji jde o fingování odcizení kufru anebo navýšení škod, ke kterým došlo během krádeže – například, že jste v zavazadle měli více dražších věcí, ačkoli to tak vůbec není nebo že vám byla odcizena dvě zavazadla a podobně. Ke každému takovému tvrzení musíte mít důkaz, alespoň fotografii, jinak je to slovo proti slovu.

Rada na závěr

Před cestou si raději zběžně projdete zákony země, do které cestujete. Nechcete jistě, aby vás na letišti zadrželi kvůli tomu, že jste si z pláže chtěli odvést prázdnou schránku po živočichovi nebo korál. I v takových případech pak musí pojišťovny zasahovat a klienty složitě zachraňovat, pokud tedy mají cestovní pojištění. V opačném případě je to ještě mnohem složitější!

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články