PRÁCE 🧰

Cestovní pojištění a krytí nákladů v souvislosti s koronavirem

23. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Současná doba je poměrně zvláštní. Již dva roky bojujeme s pandemií koronaviru a spolu s tím jsou spojená rizika při cestování. Jak se tedy co nejlíp na cestách ochránit?

Cestovní pojištění COVID

Pokud často a rádi cestujete, pak jistě budete řešit i cestovní pojištění, které vás ochrání v případě, že se nakazíte koronavirem v zahraničí. Vybírejte pečlivě, pokud to tedy zrovna půjde, jak si níže můžete přečíst, ne vždy je zrovna z čeho vybírat. To ovšem bude také záležet na barvě země, do které letíte (cestovatelský semafor).

Aktuální reálná situace

Pracovně odlétám pryč mimo Evropu, a tak bylo nutné sjednat cestovní pojištění. Abych případné nabídky vyselektoval, vyplnil jsem úplně jednoduše kalkulačku cestovní pojištění na jednom srovnávači. Tím jsem si ušetřil mraky času. Nicméně, jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že mě mohou pojistit pouze dvě pojišťovny, které nabízí nadstandardně krytí proti COVID-19 a z toho jedna si účtuje ještě 20 % spoluúčasti.

Cestovní pojištění COVID 19

Inu, jak to dopadlo? Vzal jsem tu dražší pojistku, se kterou budu mít vyšší pravděpodobnost, že potenciální 10denní karanténu a případnou léčbu přežiju v klidu. V tomto ohledu se asi nemá moc smysl ohlížet na cenu pojistky jako spíše na podmínky a limity krytí, které pojišťovna nabízí.

Na druhou stranu se pojišťovnám nedivím, jsou to pro ně obrovské náklady navíc, pokud jedinec nepřečká nákazu v karanténě, ale objeví se u něj horší průběh, a tak bude muset do nemocnice. Tak či tak pojištění nepodceňujte, jinak si budete muset právě náklady na pobyt v karanténě a případné ošetření hradit sami z vlastní kapsy. A jak jistě víte, v zahraničí to nebývá úplně nejlevnější. Navíc některé země vyžadují pro vstup pojistku právě proti koronaviru.

Nejčastější dotazy

Než odpovíme na ty nejčastější dotazy je nutné podotknout, že každá pojišťovna to má trošičku jinak. A tak je lepší se vždy podívat do jejích podmínek.

  • Hradí mi pojišťovna PCR testy v zahraničí? - Ne, testy si musí uhradit každý klient sám (proto je lepší si dopředu zjistit, kolik v místě pobytu test stojí, abyste u sebe měli dostatek peněz). Ačkoli existují případy, kdy je možné testy uhradit z cestovního pojištění, to se týká zejména život ohrožujících situací.
  • Kam můžu cestovat, abych byl/a pojištěn/a na COVID-19? - vždy to budou takové země, které jsou podle MZV označeny zelenou nebo oranžovou barvou, pokud cestujete do zemí s vysokým rizikem nákazy nemusí pojišťovny krýt všechny náklady na léčbu, do takových zemí pojištění na koronavirus ani nenabízí, případně mohou pojištění nabízet ale ve vyšším tarifu (viz můj příklad: dražší pojistka).
  • Na koho se mám obrátit, když budu muset do karantény kvůli COVID-19? - věc je nutné řešit s delegátem, pokud cestujete přes cestovní kancelář, v případě individuální cesty je vhodné kontaktovat nonstop asistenční službu vaší pojišťovny, která vám poradí, jak v tomto případě postupovat.
  • Onemocním-li ještě v Česku, mohu zájezd stornovat? - Ano, u některých pojištění můžete použít tento důvod k uplatnění storna zájezdu.
Zdroj info: Zkušenosti autora textu, Top-pojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články