PRÁCE 🧰

Cesta karavanem do Chorvatska

10. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Možnosti dopravy

Chcete se vydat do Chorvatska na vlastní pěst bez cestovek? Nechcete v letních měsících utrácet za drahé přeplněné hotely? Vyrazte do Chorvatska s karavanem.

Karavanem do Chorvatska

Zákon a karavany Chorvatsko

Kempování "na divoko" je u nás v Česku velmi běžné. V zahraničí je však potřeba si na tohle dávat pozor. V osobních automobilech ani v karavanech byste správně neměli přespávat ani při cestě do cílové destinace (s trochou štěstí vás však prospat nechají). Avšak přímo kempování kdekoliv se vám zachce rozhodně povolené není.

S karavanem na Stellplatz

Existují zde hned tři možnosti (místa), jak a kde můžete zaparkovat a beztrestně kempovat. Jedním z míst je takzvaný Stellplatz, což je "oficiální" karavanové stání. Na tomto místě můžete provést základní údržbu karavanu, jako je vyprázdnění toalety, doplnění vody, dobití baterií či vyhození odpadků a je dovoleno zde zůstat přes noc.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.
Tip pro řidiče: Chtěli byste letos vyrazit do Chorvatska karavanem? Před cestou určitě nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění. Cestovko vás ochrání při náhlých finančních potížích spojené s úrazem nebo jinou komplikací. S výběrem vám pomůže kalkulačka cestovního pojištění.

Ubytování v autokempu

Stellplatzů je však v celém Chorvatsku opravdu málo (vyhledat si je můžete v německé aplikaci ADAC), a proto vám zbyde druhá možnost a to je ubytování v autokempu. Autokempů je v Chorvatsku opravdu dostatek a to nejen v přímořských oblastech, ale také ve vnitrozemí. Za noc v autokempu je však nutné si zaplatit.

Karavanem v Chorvatsku můžete navštívit s rodinou například autokemp Zaton Holiday Resort – Zadar. Můžete navštívit zdejší aquapark, večerní diskotéku pro nejmenší nebo krásnou písečnou pláž. Pokud se věnujete ekologii, můžete navštívit pětihvězdičkový ekologický rodinný autokemp Krk Premium Camping Resort, který se nachází na známém ostrově Krk. Kemp nabízí příjemné prostředí, vodní park s atrakcemi, divadlo, masáže, saunu i bohatý večerní program. 

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Poslední možností, jak stavět v Chorvatsku s karavany je domluvení se s místními obyvateli. Ti jsou většinou ochotní vám umožnit zaparkovat svůj karavan na svém pozemku za malou úplatu.

Rada na závěr: Pakliže chcete sebe i svůj vůz na cestu do Chorvatska připravit co nejkvalitněji, nezapomeňte na sjednání připojištění, které bude pokrývat rizika, jež vás mohou na cestách potkat. (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění. Za nás doporučujeme na pojištění nešetřit.
Zdroj info: Anywhere Campers, Caravan Club, Svět Karavanů, All4Camper.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články