PRÁCE 🧰

Cesta autem do zahraničí: Jak zvládnout dlouhou cestu

20. 7. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Štěstí přeje připraveným, a tak pokud zrovna vyrážíte k moři nebo jen k našim hraničním sousedům, nezapomeňte, že je třeba před cestou zařídit pár věcí.

Cestování autem do zahraničí

Články na téma dlouhá cesta autem na dovolenou:

  1. Jídlo na cesty autem
  2. Co nikdy nenechávat v rozpáleném autě
  3. Tipy pro cestu autem do zahraničí aneb Jak zvládnout dlouhou cestu - právě čtete
  4. Dlouhá cesta autem: Jak se na ni dostatečně připravit?
  5. Správné sezení za volantem: Poradíme, jak na to

V současné době se jeví cestování autem do zahraničí jako ta nejlepší volba. Není to jen bezpečí, které vám auto může poskytnout. S autem si můžete udělat pauzu kdykoliv. Člověk je pánem svého času a života. Ještě před tím, než se vyrazí na cestu, bylo by vhodné si zkontrolovat pár věcí a připravit se na případné nepříjemnosti na cestě.

Příprava před cestou autem do zahraničí

Nezapomeňte pojistit sebe i auto. Cena pojištění není tak vysoká, aby to člověka zruinovalo, zatímco ceník zdravotních služeb, které by se v případě nutnosti musely zaplatit, už ano. Na trhu existuje velké množství pojišťoven, které dokážou pojistit člověka i pět minut před odjezdem - rychle a online.

Co se týká pojištění auta, tady je to jasné. Nezapomeňte s sebou zelenou kartu - raději si zkontrolujte, zdali je platná. V případě, že by zelená karta byla "prošlá", pak by vás při případné silniční kontrole čekalo nemilé překvapení a také zaplacení pokuty ve výši pár stovek eur. Možná by nebylo od věci zvážit i havarijní pojištění do zahraničí.

To bychom měli k pojištění, ale co je ještě důležité, než vyrazíte? Je vhodné na autě zkontrolovat základní věci. Plné ostřikovače, stav oleje a chladící kapaliny nebo zkontrolovat lékárničku. Věci, které v ní jsou prošlé vyhoďte a kupte nové - v opačném případě za to mohou být v zahraničí pokuty. Hodí se zkontrolovat, jestli je v kufru náhradní kolo nebo alespoň pro největší nouzi lepící sada. Při cestách v létě je vhodné doplnit klimatizaci, pokud správně nefouká.

Jestliže pojede plně naložené auto, pak je dobré mít na paměti, že v některých zemích je povinné (například Slovensko) - v jiných se naopak jen doporučuje, aby každý cestující měl svou reflexní vestu. V Rakousku se může stát, že vás policista při silniční kontrole vyzve, abyste mu vestu ukázali. Mějte ji tedy v nějakém kastlíku poblíž sebe.

Povinná výbava se také liší stát od státu, je tedy vhodné sledovat aktuální informace, přestože rozdíly bývají většinou nepatrné.

Plán cesty a tankování

Vždy je vhodné si vytvořit nějaký itinerář cesty, kterého se člověk může přibližně držet. Snadněji se vytvoří představa, kde zastavit na odpočinek a kde se vyplatí natankovat nebo kde je to zbytečně drahé.

Při dlouhé cestě je vhodné zastavovat každé dvě až tři hodiny. Rozhodně by se člověk neměl přeceňovat, tzv. pokud není zvyklý jezdit dlouhé trasy a často, pak je s životem hazardující dát na jeden zátah 11hodinovou cestu. Zejména pro řidiče jsou pravidelné pauzy důležité - pokud v autě vlastní řidičák víc lidí, pak je vhodné se při řízení střídat. Pauza na toaletu se také hodí a je pro mnohé vítaná, obzvlášť pokud v autě cestují děti.

Co se týká tankování, je vhodné si načerpat palivo doma a případně si s sebou vzít kanystr na horší časy - tím se nic nezkazí. Pokud bude třeba tankovat i po cestě, tak prozkoumejte okolí - už při plánování trasy - ať víte, jaké ceny se v oblasti vyskytují. Případně se vyplatí mrknout na různé diskuze od cestovatelů, kteří v oblasti už byli a znají skrytá zákoutí.

Rada pro řidiče: Pokud chcete mít při cestě do zahraničí jistotu, že vás nic nepřekvapí, vyplatí se sjednat si cestovní pojištění. Zorientovat se v obsáhlé nabídce ale může být poměrně zdlouhavé a komplikované. Naštěstí vám s výběrem dokáže pomoct online kalkulačka cestovního pojištění.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Děti, zvířecí mazlíčci a jídlo

Léto je ideálním obdobím, kdy se může sbalit celá rodina a vyrazit někam společně. Ať jsou v rodině větší nebo menší děti, je třeba vymyslet pro ně na cestu i nějakou zábavu. Ty větší se většinou zabaví sami telefonem nebo tabletem, ale u těch menší je to horší.

I když varianta vyrazit v noci není zas tak k zahození - snadno se dětí zbavíte, protože spí. Pokud to ale jinak udělat nejde, pak existuje mnoho možností, co dělat. Hlavně nezapomeňte na oblíbeného plyšáka, se kterým dítě spí - protože nikdo nechce celou dovolenou poslouchat, jak nechal chudáka medvídka samotného doma.

Vhodné je vzít ještě nějaké hračky, knížky, případně i igelitové sáčky - nevolnost! V horkých dnech je dodržování pitného režimu ještě důležitější, zejména pak u malých dětí. Zabavit celou posádku lze také zpěvem nebo slovními hrami. Něco už určitě vymyslíte a garantujeme, že se u toho jistě zasmějete.

Jídlo není také vhodné podceňovat. Ideálně se hodí všechno, co není tučné a smažené. Doma se snadno připraví sendvič se sýrem a šunkou. Přibalit si můžete i oříšky, případně nakrájené ovoce nebo zelenina. Variantou k většímu obědu mohou být odlehčené těstoviny s tuňákem nebo kuřecím masem bez omáčky, případně Čechy oblíbené řízky s chlebem. Do tašky pak přibalte ještě papírové ubrousky a dezinfekci, pokud nebudete jíst na odpočívadle, kde je voda pro umytí rukou.

Nakonec, abychom nezapomněli - domácí mazlíčci. Ani těm cestování v 35stupňových vedrech nedělá moc dobře, ale přece je nenecháte doma, když jedete na týden k jezeru, kde se mohou vyřádit i oni. Každé zvíře by mělo být opatřeno čipem a musí mít svůj pas - ten se snadno vyřídí u zvěrolékaře. Každé zvíře starší 12 let musí být také očkováno proti vzteklině. Mazlíčkovi s sebou přibalte dostatečné množství jídla a vody. Nezapomeňte ani na hračku - třeba mezi psy oblíbený tenisák.

Buďte připraveni: Patříte mezi ty, kteří mají rádi jistotu a stoprocentní přípravu před cestou autem do zahraničí? V tom případě vám doporučujeme sjednat si připojištění. Rizika, která mohou nastat (např. krádež, porucha nebo vandalismus) můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články