PRÁCE 🧰

Ceny benzínu v Chorvatsku

1. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud se vydáte na letní dovolenou do Chorvatska autem, rozhodně vás budou zajímat aktuální ceny pohonných hmot. Ceny pohonných hmot se mohou měnit každým dnem a proto je důležité je pečlivě sledovat.

Cena benzínu v Chorvatsku

Články na téma cena benzínu v ČR a zahraničí:

  1. Cena benzínu v Evropě 2021
  2. Kde je nejlevnější benzín?
  3. Aplikace s cenami benzínu do mobilu
  4. Cena benzínu v Rakousku
  5. Cena benzínu v Chorvatsku - právě čtete
  6. Cena benzínu v Maďarsku

Od roku 2014 si mohou prodejci pohonných hmot v Chorvatsku určovat ceny sami. Proto se mohou ceny paliv měnit i několikrát za den. 20. června chorvatská vláda na dva týdny stanovila vrchní hranici pohonných hmot, které se měly zastavit na cenovce 13,08 kn (43,03 Kč) za naftu a 13,50 kn (44,41 Kč) za benzin. Tyto ceny však byly stanoveny pouze pro čerpací stanice, které se nenacházely na placených úsecích Chorvatska.

Po dvou týdnech následovalo další 14 denní prodloužení. V tomto případě ale došlo k velkému rozdílu cen při tankování na dálnicích a mimo ně. Na dálnicích jste si mohli pak připlatit za litr benzinu klidně i o pět korun navíc. Bohužel po tomto "zastropování" ceny, které mělo trvat do 18. července, vše utichlo a aktuální ceny benzinu v Chorvatsku stále stoupají tak jako v celé Evropě. O dalším postupu bude nyní chorvatská vláda jednat.

Cena benzinu Chorvatsko a jiné země

I přes to se vám však z Česka vyplatí vyjet s plnou nádrží. Cestou do Chorvatska pak můžete natankovat ve Slovinsku, kde se aktuální cena pohonných hmot pohybuje kolem 1,67 EUR za litr nafty a 1,56 EUR za litr benzinu, tudíž natankujete o dost levněji než v Česku. Tankovat se rozhodně nevyplatí v sousedním Rakousku a na Slovensku, kde jsou aktuální ceny benzinu i nafty vyšší než u nás.

Tankovat se obecně vyplatí mimo hlavní tahy. Tudíž se vyhněte dálnicím a raději natankujte na místní čerpací stanici, jelikož budou ceny výrazně nižší. Aktuální ceny pohonných hmot v Chorvatsku si můžete prohlédnout na chorvatském serveru mzoe-gor.hr nebo se zpožděním sledovat Kurzy.cz. Pro přehledný seznam cen pohonných hmot v Evropě sledovat český server mBenzin.cz nebo slovinský server AMZS.

Zdroj info: Energy, mBenzin, Kurzy, ČTK, AMZS.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články