PRÁCE 🧰

Co všechno ovlivňuje cenu povinného ručení a jak ji snížit legální cestou?

2. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Cena povinného ručení je ovlivněna několika důležitými faktory a parametry. Ty pojišťovny nazývají tzv. segmentačními kritérii. Tato kritéria se váží k osobě pojistníka (provozovatele auta) a samozřejmě k vozidlu a způsobu jeho užívání. Na čem závisí cena povinného ručení na auto a jak ji snížit legální cestou?

Co všechno má vliv na cenu povinného ručení a jak ji snížit?

Cena povinného ručení je ovlivněna věkem pojistníka

Statistiky potvrzují, že začínající řidiči spáchají podstatně více pojistných událostí – proto mají významně vyšší sazbový koeficient, který se s přibývajícím věkem snižuje. Pojišťovny obvykle přistupují k navýšení ceny pojistky u osob do 25 let, případně do 30 let, poté opět u osob nad 60 let. Pokud tedy do rizikové skupiny spadáte a nechcete za pojistné platit zbytečně mnoho, při sjednávání povinného ručení uzavřete pojistku na rodiče nebo staršího sourozence. Starší řidiči pak mohou uzavřít pojistku třeba na dítě.

Cena povinného ručení na auto je dražší ve větších městech

Výrazným faktorem ovlivňujícím cenu povinného ručení, je i bydliště pojistníka. Obecně platí, že řidiči na venkově mají podstatně nižší roční nájezd a tím i menší počet škod, než lidé z měst. Cena povinného ručení tuto skutečnost odráží a nejvíc za pojistné proto zaplatí řidiči z velkých měst. I tady ale můžete výslednou cenu snížit, pokud uzavřete pojistku na řidiče (typicky dítě, rodiče, přátele apod.) z menšího města nebo vesnice. Rozdíl na zaplaceném pojistném může činit i několik tisíc korun.

Ceny povinného ručení ovlivňují i bonusy a malusy

Věděli jste, že bonusy za bezeškodnou jízdu mohou zlevnit pojistné až o 60 %? Navíc si je můžete převést mezi jednotlivými pojišťovnami. Jak na to, jsme probrali v jednom z předchozích článků. Pokud tedy patříte mezi zkušené řidiče, kteří nebourají, nezapomeňte si bonusy převést k nové pojišťovně. Cena povinného ručení na auto vás v tomto případě příjemně překvapí.

Cena povinného ručení auta může být nižší i díky frekvenci placení

Cena povinného ručení je ovlivněna i tím, kde pojistku uzavřete. Pokud si povinné ručení sjednáte online, může vám vybraná pojišťovna nabídnout zajímavou slevu nebo akční cenu. To samé platí také pro případy, kdy zaplatíte pojistné jednorázově na celý rok. V případě měsíční, čtvrtletní nebo půlroční platby bude pojistka o něco málo dražší.

Povinné ručení: Ceny se liší napříč trhem i pojišťovnami

Pro mnohé řidiče je cena za povinné ručení jedním z nejdůležitějších parametrů, na základě kterých pojistku vybírají. Protože povinné ručení ale nabízí prakticky všechny pojišťovny v Česku, je občas složité se v jednotlivých nabídkách zorientovat. Proto stále více řidičů sází na nezávislé online srovnávače a kalkulačky, které za ně povinné ručení srovnají a seřadí na základě ceny.

Při výběru vhodného produktu ale pamatujte, že cena za povinné ručení je jedním, nikoliv jediným faktorem, na základě kterého byste se měli rozhodovat. Mnohem důležitější je pojistná ochrana a výše pojistných limitů. Vše nad ujednaný limit totiž budete muset zaplatit z vlastní kapsy. Pozornost věnujte i pojistným podmínkám a výlukám, na základě kterých může pojišťovna povinné ručení krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, nezávislé online kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články