PRÁCE 🧰

Jaká je cena povinného ručení

28. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Srovnávače pojištění a financování Cena pojištění

Každé auto, které vyjede na silnice, musí mít uzavřené povinné ručení. Je to tak dáno zákonem a jedná se tedy o povinné pojištění automobilu.

Cena povinného ručení

Tím, že máte uzavřenou pojistku - tedy povinné ručení, se řeší škody, které svým vozem způsobíte ostatním. Pokud způsobíte dopravní nehodu, měli byste mít uzavřené i havarijní pojištění, které pokryje škody na vašem voze, jinak si opravu zaplatíte ze svého.

Podle čeho se počítá cena povinného ručení

Jak už bývá zvykem, tak ani cena za povinné ručení auta není jednotná a o její výši rozhoduje mnoho faktorů. V tomto případě jsou znevýhodněni mladí řidiči, kteří si ještě pořídí výkonné auto. Ti by na roční splátce mohli daleko přeplácet. Ve výhodě jsou naopak starší lidé, kteří roky neměli žádnou dopravní nehodu. Tím získávají bonusy a tedy slevy na pojistce, zároveň pokud bydlí na vsi a mají vůz s průměrným výkonem. Takový člověk pak oproti tomu mladému může platit jen pár set korun měsíčně. Proč tomu tak je? Především kvůli tomu, že mladí řidiči jsou rizikovou skupinou a předpokládá se o nich, že budou častěji bourat.

Navíc od roku 2018 mírně vzrůstají ceny napříč všemi skupinami, protože rok od roku je více nehod a tím roste i finanční zátěž na vyplacení škod. A samozřejmě si připlatí ti, kteří často bourají. Je nutné mít rovněž na paměti, že každá pojišťovna používá trochu jiné parametry pro výpočet povinného ručení, proto je vhodné zkusit použít nějaký srovnávač, kde budete mít ceny vedle sebe a podle toho se rozhodnete, co je pro vás nejekonomičtější.

Parametry pro výpočet ceny povinného ručení

Nicméně standardně se pro výpočet používají dvě veličiny - tím je zcela nečekaně vozidlo a pojistník. Obecně mají levnější pojištění osoby, které mají vůz k osobnímu užívání, ty firemní už jsou dražší. Stejně tak jedná-li se o pojistku na dodávku. I výkon vozidla může rozhodovat o finálním číslu. A v současné době bývá povinnko na auto s naftou dražší, než to na benzín. Vliv na cenu má i roční nájezd kilometrů a jiné technické parametry vozu.

Cena povinného ručení

A jak už bylo řečeno, tak co se týká pojistníka, tak zde rozhoduje především jeho věk a bydliště. Velkým podílem je i doba beznehodovosti, za kterou pojistník může dostat bonusy a v opačném případě malusy. Mimo to se mírně může cena povinného ručení zvednout za připojištění k této pojistce. To znamená například připojištění za živelné pohromy, srážku se zvěří nebo třeba rozbité čelní sklo.

Průměrná cena povinného ručení na auto se pohybuje okolo 3 tisíc korun. Nicméně je nutné dodat, že co pojistník, to jiná roční sazba, protože o celé částce rozhodují výše zmíněné proměnné. Někdo tak zaplatí ročně 1500 a jiný zase 18 000 korun. Někdy se také vyplatí sjednat ručení online, můžete ušetřit pár korun a pokud si chcete sjednávat i havarijní pojištění, určitě se vyplatí udělat obě naráz a ušetřit.

Potvrzení stále u sebe

Při dopravní kontrole vás policisti vyzvou k předložení dokladů o vozidle a také budou chtít vidět zelenou kartu. Ta je právě dokladem a potvrzení o zaplacení povinného ručení auta. Standardní platnost této karty je jeden rok a nově je tištěna na bílém papíře.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články