PRÁCE 🧰

Oprava automatické převodovky se často cenově nevyplatí. Víte, proč tomu tak je?

13. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Závady automatických převodovek

Ať už se na autě opravuje cokoliv, tak zejména u nás každého asi nejvíce zajímá cena. Ono to známé pořekadlo s opičkou a banány totiž docela platí a holt kdo chce automat, musí být připraven na větší výdaje v případě jeho servisu.

Cena opravy automatické převodovky

Cena opravy automatické převodovky se určuje blbě

Předně je nutné říct, že cena se strašně špatně určuje paušálně. Je to prakticky nemožné a jiná bude samozřejmě cena za opravu DSG automatu a jiná bude cena za opravu skříně v Audi R8. V solidním servisu máte nicméně oproti autorizáku obvykle jistotu v tom, že má jednotnou cenu práce. Kdežto ve značkovém se hodinovka často odvíjí od třídy vozu a tím pádem i bonity zákazníka.

Záleží na diagnostice

Odhad přibližné ceny opravy automatické převodovky se dá dělat, pokud je jasné, co s ní je. Typicky třeba u DSG se mění spojky, setrvačník, olej, všechno se zkalibruje a nastaví, skříň se namontuje na své místo a toto celé vyjde na asi 45 tisíc korun. Je třeba ale pamatovat i na to, že elektronická diagnostika nemusí prozradit vše. Nevidí žádné mechanické poruchy, pokud tedy není po napojení na diagnostiku přesně jasné, co je špatně, je cenovka opravy s velkým otazníkem.

Cena opravy automatické převodovky

Pro přesnější cenu se musí skříň vymontovat, rozdělat, najde se závada, nacení se oprava a teprve po schválení zákazníkem by měla proběhnout. Samotná diagnostika s rozděláním skříně se pohybuje od šesti do deseti tisíc korun. Jenže pak už to bývá horší a náklady na opravu automatické převodovky bývají někdy (docela často) tak vysoké, že se vyplatí koupit nové auto. Další variantou je sehnat si skříň z vrakoviště, jenže to je do značné míry loterie s tím, jaký bude její stav. A poslední možností je koupě repasované převodovky od výrobce auta, ne všichni ale tuto možnost nabízejí.

Repase automatické převodovky

U motorů, brzd, startéru a podobně se často mluví o repasi. Lidé to pak logicky očekávají i u automatu. Jenže ouha! Repase se v tomto oboru skoro nedělají a to z jednoduchého důvodu – když se vymění veškerá mechanika i elektronika, tak náhradní díly vyjdou obvykle dráž než komplet nová převodovka jako náhradní díl. Má to tedy smysl jen ve velice specifických případech.

Jak se tedy o převodovku starat, aby vydržela?

Nejlepší prevencí drahého servisu je poctivá údržba. U automatické převodovky to znamená hlavně výměny oleje. Ideální je výměna oleje s proplachem, kdy se nahradí skoro 100 % staré náplně mazivem novým. Co se týče intervalu, tak tam bychom rozhodně nespoléhali na výrobce uvádějící, že olej v automatické převodovce je „doživotní“. Ideální je, dle typu skříně, měnit po 30 až 60 tisících kilometrech.

Jak se stanovuje cena opravy automatické převodovky

Zdroj info: Automatické převodovky Praha.
Zdroj médií: Automatické převodovky Praha.

Podobné články