PRÁCE 🧰

Bulharská dálniční známka

19. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Dovolená v Bulharsku láká každým rokem víc a víc turistů. Letadlem jste v Bulharsku za dvě hodiny, autem je to delší, ale zároveň lépe poznáte místní kulturu a přírodu. A jak je to s poplatky na silnicích a dálnicích?

Dálniční známka Bulharsko

Mezi Rumunskem, Srbskem, Severní Makedonií, Řeckem a Tureckem se na ploše 110 994 km² rozkládá Bulharská republika s hlavním městem Sofií.  Dálniční síť v Bulharsku k roku 2021 tvoří celkem 831 kilometrů. Na dálnicích se s osobním automobilem projedete rychlostí až 140 km/h, na rychlostních silnicích pak 120 km/h. 

Bulharsko dálniční známka

Bulharsko má povinnou dálniční známku nejen na dálnicích, ale také třeba na obchvatech a na vybraných rychlostních silnicích. Motocykly se dálničnímu poplatku naštěstí vyhnou. V Bulharsku existuje hned 5 druhů dálničních známek. Dálniční známky můžete zakoupit na čerpacích stanicích, na hraničních přechodech či online v internetových obchodech.

Bulharská dálniční známka
Platnostvozidla do 3,5 tuny (bulharský leva)
Víkend (so, ne)10,00
1 týden15,00
1 měsíc30,00
3 měsíce54,00
1 rok97,00

Kromě bulharských dálnic a silnic zaplatíte také za mosty přes řeku Dunaj. Za most Calafat - Vidin zaplatíte poplatek 6 Eur a za most Giurgiu - Rousse 3 Eura. Vozidla nad 3,5 tuny platí skrz BG Toll, nebo předplacenou službu Route pass.

Tip pro řidiče: Chcete si užít poklidnou dovolenou v Bulharsku a nechtěli byste se zbytečně stresovat? Sjednejte si kvalitní cestovní pojištění. Uzavření cestovka zvládnete online během pár minut a klidně z mobilu. Pomůže vám s tím online kalkulačka cestovního pojištění.
Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Eurovignette,.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články