PRÁCE 🧰

Jak správně brzdit v autě? A jak brzdit motorem?

8. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rychle auto zpomalit, respektive zabrzdit, je relativně jednoduché. Jenže správné brzdění tak, aby probíhalo co nejefektivněji, už chce trochu kumšt.

Jak správně brzdit v autě? Žádné složitosti v tom nejsou

Správné brzdění a psychologická překážka

Je zajímavé, jak funguje lidský mozek, když přijde na jízdu autem. Schválně to někdy zkuste pozorovat na sobě. Když jedete s prázdným autem, je daleko snadnější najíždět rychle do zatáček, prudce zrychlovat i brzdit. Jenže stačí třeba notebook na sedadle spolujezdce nebo kelímek s kávou v držáku a podvědomě jedete a brzdíte daleko plynuleji. A při potřebě nějakého zásadnějšího manévru se ho člověk pokouší provést co nejjemněji, tedy tak, aby se notebook nepoškodil a káva nevylila. Je to zásadní překážka ve chvíli, kdy skutečně potřebujete zastavit co nejdřív a musíte zadupnout pedál do podlahy. Mozek si uvědomuje, že i když třeba do auta nebo chodce před sebou nevrazíte, vzniknou jiné škody a celou sobotu budete čistit interiér od rozlitého kafe. A překonání takové psychologické bariéry stojí drahocenné desetiny sekundy, tedy času, který vás dělí třeba od sražení chodce na přechodu.

Řešení se nabízí samo. Prostě zabraňte tomu, aby se cokoliv po autě povalovalo bez upevnění. Mobilní telefon nenechávejte na sedadle, ale umístěte ho do přihrádky, kabelku nebo tašku s notebookem si dejte za sedadlo nebo ještě lépe do kufru, kde ji zajistíte proti pohybu.

Krizové brzdění

V okamžiku, kdy musíte zabrzdit opravdu co nejdříve, abyste odvrátili hrozící nebezpečí nebo alespoň minimalizovali škody, nebojte se pedál opravdu zadupnout do podlahy. Moderní auta tomu jdou trochu naproti pomocí asistentu krizového brzdění. Funguje to tak, že řídící jednotka snímá polohu brzdového pedálu a v kterémkoliv okamžiku ví, jak moc řidič na pedál šlape. V okamžiku, kdy je sešlápnutí prudké, avšak nikoliv třeba až do krajní, polohy, vyhodnotí to řídící jednotka jako reakci řidiče na nějaké akutní nebezpečí. Namísto brzdné síly odpovídající poloze pedálu je brzdný účinek maximální možný a pístky tedy přitlačí destičky na kotouče, jako kdyby řidič na pedálu doslova stál. Brzdnou dráhu umí tento systém zkrátit až o 20 %.

Brzdění z kopce a z vyšších rychlostí

Ve městě je v podstatě jedno, jak auto zabrzdíte. Rychlosti kolem 50 km/h neznamenají takové množství kinetické energie, aby mělo smysl to zásadně řešit. Problém přichází při delším brzdění, například při jízdě z kopce nebo při sjezdu z dálnice. Je lepší se vyvarovat delšího stání na brzdovém pedálu, protože to způsobuje přehřívání brzd. Nadměrně ohřáté kotouče a destičky budou pořád vůz zpomalovat, nicméně dochází k nadměrnému opotřebení a za mokra se přehřáté kotouče snáze zkroutí.

Ideální je brzdit intenzivněji, ale využívat brzdy kratší dobu. Klidně to zopakujte několikrát, ideálně v kombinaci s brzděním motorem.

Jak brzdit motorem

Použít k brzdění motor je oblíbený nástroj, jak si zkušenější řidiči prodlužují životnost brzd, a to klidně několika násobně. Při jízdě devadesátkou z kopce stačí zařadit nějaký nižší převod, třeba klidně trojku, motor se vytočí, ale běží na prázdno, nic se v něm nespaluje. Neustále stlačování vzduchu však pohybu pístů klade odpor, tedy je zpomaluje a s nimi i kola.

U dnešních přeplňovaných maloobjemových agregátů nemá moc smysl brzdit motorem třeba pětku nebo šestku, protože je to neefektivní. Nebojte se proto podřadit víc, ale ne zase tolik, aby ručička otáčkoměru překonala maximální hodnotu na otáčkoměru, to by hrozilo poškození motoru.

Motorem můžete brzdit i s automatickou převodovkou. Stačí si zvolit ruční řazení stupňů pomocí pádel pod volantem nebo řadicí páky a pak si navolit příslušný převod. Automatu to neublíží, je to něco, s čím výrobce počítá. Pokud je před vámi delší klesání, je fajn podřadit si už nahoře, aby se auto zbytečně nerozjelo na vyšší rychlost. Brzděním motorem každopádně ušetříte jak za palivo, tak za následný servis brzd, za které potřebnou práci v tu chvíli koná vlastně motor.

Zdroj info: practicalmotorin, midwaynissan, lesschwab, drivingtesttips.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články