PRÁCE 🧰

Věděli jste, že bonusy u povinného ručení dokážou zlevnit pojistné až o 60 %?

17. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Bonus povinného ručení

Cena povinného ručení je pro mnohé z nás jedním z nejdůležitějších faktorů, na základě kterých pojistku vybíráme. Poradíme, jak pojistné zlevnit až o 60 % díky bonusům povinného ručení.

Poradíme, jak díky bonusu na povinném ručení ušetřit klidně i 60 %

Bonus u povinného ručení je vlastně odměnou pro řidiče

Bonus z povinného ručení je procentuálně vyjádřená sleva na pojistném. Počítá se z celkové délky sjednaného povinného ručení bez pojistných událostí v měsících. Tabulky pro bonusy na povinném ručení má samozřejmě každý pojistník nastavené jinak.

Výše slevy se proto může napříč pojišťovnami i jednotlivými nabídkami lišit. Bonus na povinném ručení může cenu pojistného zlevnit o 5 až 60 %. Pokud si tedy povinné ručení platíte několik let a jezdíte bez nehod, pojistné můžete mít o víc než polovinu levnější.

Měli byste vědět: Kromě odměny za bezeškodný průběh povinného ručení vás může pojišťovna v případě nehod také „trestat“ skrze tzv. malus. Bonus a malus povinné ručení ovlivňuje skrze cenu. Proto je v zájmu každého řidiče být na silnicích co nejopatrnější.

Bonusy u povinného ručení snadno ověříte

Pokud vás zajímá, jak vysoký bonus můžete při výpočtu ceny povinného ručení uplatnit, není nic jednoduššího, než využít nezávislých online kalkulaček a srovnávačů, které vám aktuální nabídky povinného ručení nejen najdou a srovnají například podle ceny, ale také na základě osobních údajů (typicky datum narození, rodné číslo apod.) ověří i bonus u povinného ručení.

Náš tip: Pokud nechcete osobní údaje do kalkulaček a srovnávačů zadávat, nemusíte. Počítejte ale s tím, že výsledná cena bude velmi nepřesná a ve finále se stejně dopočítá až po zadání rodného čísla pojistníka. Bonus povinné ručení totiž ovlivňuje skrze cenu a nelze ho ověřit jinak než po zadání zmíněných údajů.

Hledáte výhodnější povinné ručení? Bonusy si převeďte!

Pokud vám stávající pojišťovna zdražila pojistné nebo nejste spokojení s tím, jak vyřídila poslední pojistnou událost, můžete stávající smlouvu bez sankcí vypovědět a najít si třeba s pomocí výše zmíněných kalkulaček lepší nabídku, která vám bude vyhovovat nejen pojistnou ochranou a cenou, ale i nastavenými limity.

V takovém případě váš bonus povinného ručení nezaniká, ale můžete si ho jednoduše převést. Proces by měl být automatický, pokud ale u nové pojišťovny žádnou slevu za bezeškodný průběh stávajícího povinného ručení nevidíte, nebo se jeho výše liší, požádejte stávající pojišťovnu o potvrzení o tzv. bezeškodním průběhu. Dokument následně nové pojišťovně doložte a ta už výši bonusu při výpočtu pojistného zohlední.

Už víte, že povinné ručení bonus zlevňuje. Jak získat maximální slevu?

Odpověď je v tomto případě jasná – jezdit opatrně a co nejdéle bez nehod. Na maximální bonusy za povinné ručení mají ale obecně nárok řidiči, kteří si pojistku platí alespoň 10 let a za tuto dobu nebourali. Resp. případné menší „ťukance“ neřešili se svou pojišťovnou, která by je následně sankciovala skrze malusy.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články