PRÁCE 🧰

Bodový systém a jaké změny nás v novele čekají

5. 6. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Bodový systém byl zaveden v roce 2006. Používá se, aby působil preventivně na řidiče všech kategorií. Za každé porušení pravidel - tedy za spáchání dopravního přestupku jsou řidičům připočteny body a samozřejmostí je také pokuta. Řidiči, kteří se tzv. vybodují, přijdou o řidičský průkaz. Každý by tak měl věnovat pozornost tomu, kolik bodů má na kontě.

Bodový systém má sloužit k tomu, aby učil řidiče k menší nehodovosti a páchání dopravních přestupků na silnicích. Vážné i méně závažné dopravní přestupky jsou bodovány - dnes od 2 do 7 bodů dle závažnosti. Jakmile řidič dosáhne 12 bodů, může počítat s tím, že přijde o řidičský průkaz. V některých případech stačí udělat chybu dvakrát a můžete se s řidičským oprávněním rozloučit na dobu jednoho roku.

Poslední dobou se tresty zpřísňují, neboť řidiči údajně stále více chybují a dopouštějí se na silnicích fatálních chyb, kterými neohrožují jen sebe, ale i ostatní účastníky provozu. Za poslední rok vyhaslo na českých silnicích přes 500 životů. Lidé si často myslí, že pokud dostanou nízkou pokutu za nějaký dopravní přestupek, body je minou. Není tomu tak, proto by si každý měl hlídat své bodové konto, aby se ve finále nedivil. Nejčastějšími řidičskými prohřešky zpravidla bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti a telefonování za jízdy. Jízda na červenou také není výjimkou.

Pokud se stane, že dosáhnete maximálního počtu trestných bodů - tedy 12 bodů, bude vám odebráno řidičské oprávnění na jeden rok. Dále je třeba počítat, že po uplynutí doby budete muset znovu zažádat o vrácení řidičského průkazu a následně podstoupit přezkoušení v autoškole - součástí je i psychologické vyšetření.

V současnosti se v poslanecké sněmovně jedná o novelizaci bodového systému, která by měla nabýt účinnosti od roku 2022, pokud ji poslanci včas schválí, mohla by platit už letos - je to ale méně pravděpodobné. Bude se jednat o zjednodušení celého systému, ale také zpřísnění.  Na druhou stranu méně závažné až drobné přestupky budou naopak benevolentnější než dosud - tzv. bude je možné řešit s policistou pouhou domluvou na místě. Zároveň se v novele zákona stále počítá i se sníženou hranicí celkových bodů pro začínající řidiče (po dobu dvou let od získání řidičského průkazu).

Některé z přestupků dostanou pevně stanovenou finanční sazbu. Například za ohrožení chodce na přechodu bude nově udělena pokuta ve výši 2500 korun. Za přestupky závažnějšího charakteru - jízda na červenou - bude udělena pokuta ve výši 5000 korun. Velké zpřísnění čeká také dopravní přestupky jako jsou jízda pod vlivem alkoholu nebo drog. Jedinci tak mohou očekávat pokutu až do výše 75 tisíc korun.

Telefonování a držení mobilního zařízení za jízdy také neunikne zpřísnění. Dosud jste mohli dostat pokutu 1000 korun a 2 trestné body. Po schválení novely můžete očekávat pokutu o tisíc korun vyšší a dvojnásobek bodů. Nově se bodování bude týkat i bezpečného rozestupu mezi vozidly, na které řidiči často zapomínají.

Při nedodržení rozestupu bude řidiči udělena pokuta do výše až 25 tisíc korun a samozřejmě trestné body, konkrétně 4. Pozor si dávejte na kamery a jiná speciální zařízení, které budou tyto rozestupy mezi auty zaznamenávat. Spolu s tím přibudou na silnicích nové dopravní značky, které budou řidiče na rozestupy upozorňovat. Nezapomeňte, že na silnicích platí všeobecné pravidlo dodržování rozestupu minimálně dvě vteřiny mezi jednotlivými auty.

Novinkou by také mohlo být, že se o stavu svého bodového konta budete moci dozvědět pomocí zaslané SMS nebo poslaným emailem. Nebudete tak muset chodit na pobočky Czech Pointu. Vše bude jednoduší.

Zdroj médií: Pixabay, Ministerstvo dopravy.

Fotogalerie (3 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články