PRÁCE 🧰

Co znamená bílý kouř z výfuku auta

29. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud z vašeho auta uniká bílý kouř z výfuku, měli byste zpozornět. Barva toho, co se z něj line totiž může prozradit, kde je problém a na co se zaměřit.

Bílý kouř z výfuku auta: Víte, co to znamená?

Články na téma závady vozidel:

  1. Co znamená černý kouř z výfuku auta? Může to být banalita
  2. Bílý kouř z výfuku auta - jaké jsou příčiny? - právě čtete
  3. Modrý kouř z výfuku: Co ho způsobuje?
  4. Černý kouř z výfuku
  5. Prasklý klínový řemen

Bílý kouř z výfuku je v zimě normální

Obecně v zimě, je poměrně běžné, že jde autům z výfuků bílý kouř. Je to způsobené tím, že promrzlé výfukové potrubí se s nastartováním začne ohřívat a kondenzuje v něm voda. Teplé spaliny ji ohřívají, voda se mění v páru a v tomto skupenství vychází ven. V závislosti na okolních podmínkách nemusí trvat jen několik minut, než se bílého kouře z výfuku zbavíte. Co může pomoci, je využívání plného výkonového potenciálu motoru, který by měl do několika minut ohřát výfuk a vyhnat z něj vlhkost. Ale pozor, rozhodně nedávejte za uši studenému agregátu!

Za teplého počasí je bílý kouř z výfuku problém

Problémy nastávají ve chvíli, kdy se oteplí, v květnu nebo uprostřed horkého léta není bílý kouř z výfuku úplně normální a většinou značí závadu, jež vyžaduje urychlené řešení. S největší pravděpodobností totiž proniká chladicí kapalina do spalovacího prostoru a ten ji pak spaluje společně s palivem. Tedy spaluje, spíš ji mění na páru, která následně projde výfukem a do vzduchu se dostává společně se spalinami. Nejčastěji to značí prasklé těsnění pod hlavou, eventuálně může být prasklá hlava nebo blok motoru (což se většinou stává u větších motorů při nesprávném ohřívání po startu). Setkat se s tím lze jak u dieselového, tak u benzínového motoru.

Jak poznat prasklé těsnění pod hlavou v zimě

Jenže, co když těsnění pod hlavou praskne v zimě? Jak to poznat? Voda ve válcích většinou způsobí opravdu hodně hustý bílý kouř, přes který doslova není vidět, takže až to přijde, tak to bezpečně poznáte. Druhým trikem je, podívat se na ostatní auta v provozu. Pokud jste jediný, komu se line podezřelý hustý bílý kouř z výfuku, je pravděpodobnost závady vyšší, než když to takhle na křižovatce čadí každému druhému vozu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články