PRÁCE 🧰

Bezdotyková "dotyková" obrazovka v boji proti viru

24. 7. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Jaguar Land Rover s Cambridgeskou univerzitou pracují na nové technologii dotykové obrazovky, která vylučuje potřebu dotýkat se obrazovky. Automobilka tak chce bojovat proti šíření virů a bakterií dalším zajímavým způsobem.

Tato funkce s nazývá „prediktivní dotyk“, protože je systém schopen předpovídat, na co byste na obrazovce mohli být zaměřeni.  Nová technologie je podle všeho vyladěna tak skvěle, že by se už zanedlouho mohla dostat do produkčních vozů. Ostatně určité funkce ovládání gesty se již v dnešních autech objevují.

Jak to tedy funguje?

Podle univerzity jsou na dotykové obrazovce senzory, které sledují pohyb vašeho prstu. Jednoduše natáhnete prst k položce na obrazovce, kterou chcete vybrat obrazovka zvýrazní tuto položku a otevře ji. Dále vědci tvrdí, že technologie snižuje rozptýlení řidiče při ovládání infotainmentu za jízdy až o 50 %. Jednodušší ovládání má být zajištěno i například při jízdě v terénu, kdy může složitější se trefit na určitou položku. Díky této prediktivní funkci se nemusí řidič tolik zabývat obrazovkou, ale bude sledovat provoz.

Podle automobilky není příliš složité tuto novinku zakomponovat do existující techniky infotainment systémů. Je tak možné, že se časem dočkáme reálného nasazení a eliminuje se nejen částečně přenos virů a bakterií, ale i neustále upatlané displeje.

Zdroj médií: Jaguar Land Rover.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články