PRÁCE 🧰

Babiš bude mít těžké spaní - vláda zrušila povinnou biosložku v palivech

9. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Tisková konference vlády přinesla krom dalších oznámení i jednu příjemnou novinku pro motoristy. Ruší se totiž povinnost přimíchávat do paliv biosložku.

Biosložka je zrušena

Opatření, které má alespoň částečně zabránit obřímu růstu cen zejména u potravin, přijala úřadující vláda České republiky vedená Petrem Fialou. Biosložku již výrobci paliv nemusejí do svých produktů přimíchávat. Navrch byla zrušena silniční daň pro osobní auta a dodávky do 12 tun.

Petr Fiala uvedl, že zrušení povinné biosložky má pomoci zejména zemědělcům. Pro připomenutí - u benzinu tvořila biosložka minimálně 4,1 %, u nafty pak 6 %. Předchozí vláda se dokonce pokoušela podíl biosložky zvýšit, ačkoliv nakonec neuspěla.

Lepší skladovatelnost

Benefit tohoto kroku je především v tom, že paliva bude možné mnohem déle skladovat. Například u nafty s biosložkou se udává skladovatelnost zhruba 3 měsíce, bez biosložky není problém ji skladovat 2-5 roků. Rozhodnutí vlády tedy umožňuje nakoupit si zásobu paliva a skladovat ho po delší dobu, z čeho vytěží nejen zemědělci, ale vlastně každý, kdo se k tomu to kroku uchýlí.

Co na to Andrej?

Za zmínku rozhodně stojí, že více jak polovinu biosložky do paliv prodávaných v ČR dodával podnik Andreje Babiše. Ze strany ANO (konkrétně to byl poslanec Pavel Pustějovský) proběhl v roce 2020 přišel návrh dokonce na zvýšení podílu biosložky na 8,8 %. Naštěstí nebyl schválen - pro byli jen poslanci za ANO a Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Otázkou tedy je, co bude Agrofert (a nejen ten) dělat se vší řepkou, kterou podnik pěstoval právě za účelem jejího využití na výrobu biosložky. Andrej Babiš sice několikrát bagatelizoval její význam na zisky tohoto podniku, který v současné době spadá pod svěřenský fond, nicméně v roce 2020 byla řepka olejka na 16,7 % obdělávaných polí v České republice. Což je mimochodem největší podíl v EU a tajemstvím není ani fakt, že právě Andrej Babiš za zákon o přimíchávání biosložky mohutně loboval.

Zdroj info: tisková konference vlády, ČTK.
Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články