PRÁCE 🧰

Co se bude dít, až zakážou spalovací motory?

1. 12. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Elektromobilita Názory

S tím, jak se nám EU snaží vnutit “ekologii za každou cenu”, přibývá zemí, kde se nebudou od určitého data smět prodávat nové automobily se spalovacími motory. Nejčastěji padá z úst představitelů daných států rok 2030. To je už za 9 let, přátelé!

Až zakážou spalováky

Již teď můžeme ve statistikách číst jasné tendence kupovat více ojetiny, než nové vozy, natož pak elektromobily. Je to vlastně pochopitelné, nikdo neví, jak dlouho vydrží dnešní superčisté, ale taky super komplikované motory a elektromobil opravdu není pro každého. Tedy nic proti elektromobilům, ale pro běžného uživatele představuje tato volba stále ještě příliš mnoho kompromisů bez nějaké fundamentální výhody.

A teď si představme, co nastane zhruba někdy na začátku roku 2029. Spousta lidí si uvědomí, že je to poslední šance, kdy si koupit normální auto. Prodeje automobilkám vyletí nahoru. Elektromobily budou sice stranou pozornosti, ale stanou se jistojistě negativním symbolem změny, ačkoliv si to tak úplně nezaslouží. Lidé si je budou spojovat s tím, že jim někdo něco vnutil, zcela v rozporu s pravidly volného trhu.

Jak se rok zlomí a vstoupíme do třetí dekády, bude tady stále hodně a hodně vozů, které budou spalovat benzín nebo naftu (pakliže je dřív nezabije norma EURO 7, čímž by celá tato situace nastala o několik let dříve). Kvůli tomu budou téměř všichni nenávidět jakékoliv auto s elektromotorem a budou se jeho pořízení, jak to jen půjde, vyhýbat.

Mezitím půjde vývoj elektromobilů samozřejmě dál a nakonec pohlavárům nezbude nic jiného, než zakázat provoz i těch spalováků, případně na ně a jejich paliva uvalit takové daně, že se nevyplatí je držet při životě. Evropská unie a všechny její instituce tím jistě obrovsky získají na popularitě (ironie).

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články