PRÁCE 🧰

Automatické převodovky ZF u BMW nezlobí, mají však stejný nešvar jako u ostatních výrobců

15. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Automatické převodovky Základní info k automatickým převodovkám

Na toto téma nám došlo hodně dotazů – co BMW a jejich převodovky? Popravdě toto téma lze částečně rozšířit na převodovky od firmy ZF. To je totiž hlavní dodavatel skříní pro bavorská auta.

Automatické převodovky u BMW

Není se úplně čemu divit, že se do BMW montují automatické převodovky ZF, protože obě jsou to německé firmy. ZF Friedrichshafen AG dodává ale i pro celou řadu dalších automobilek, například i pro Mercedes, Jeep nebo Land Rover. Nejsou to ale jenom převodovky, ZF dělá i třeba brzdové systémy, zabývá se vývojem airbagů a fušuje i do elektromobility.

BMW převodovka ZF nezlobí

ZF v BMW autech netrpí na žádné specifické závady, které by byly řekněme „typické“. Majitelé aut ale často přijíždějí do servisu na první výměnu oleje třeba po 200 000 kilometrech, což je popravdě dost. Automatická převodovka v té době už může trpět projevy nějakých závad, například nepřesným řazením. Výměna to často vyřeší a převodovka funguje bez problémů dál, nicméně často se přijde na to, že závada je mechanického charakteru a je potřeba větší servisní zásah.

Obvyklý problém – jedna náplň na celou životnost

Jak je možné, že výměna oleje problém může vyřešit? Příčin je několik, ta hlavní je v samotném oleji. Pokud pomineme, kolik nepořádku v něm po letech a statisících najetých kilometrů bez výměn koluje, je problémem jeho viskozita. Jelikož je to v podstatě hydraulický olej, má tendence do sebe jímat vlhkost. Ta se vysráží při změnách teplot v samotné skříni, ale může pronikat i jinudy. Smíchá se uvnitř s olejem a mění jeho vlastnosti. A jelikož zejména planetové automatické převodovky s hydroměničem jsou na toto háklivé, dochází pak k nepřesnému řazení. Převodovka je zkrátka stavěná na olej s jinými vlastnostmi, něž jaké má ten degradovaný, proto nastávají problémy. Výměna maziva pak buď problém vyřeší, nebo jen částečně. Výjimečně může dojít k tomu, že převodovku takříkajíc „dorazí“. To je zase opačný problém – starý zhoustlý olej kompenzoval ztráty na hydraulice, nové mazivo to nezvládá, vlivem čehož třeba nezvládne převodovka řadit už vůbec.

U BMW pozor na xDrive

BMW má svůj vlastní, docela vychytaný pohon všech kol, kterému říká xDrive. Pod tímto názvem se skrývá několik různých řešení, lišících se tím, jak fungují a kolik výkonu zvládnou poslat na jednu nápravu. Každopádně i xDrive má obvykle nějaké mazivo a s tím je opět spojena nutnost jeho výměny (jakkoliv prodejci někdy tvrdí opak). Spousta BMW tak do servisu dojede s podezřením na závadu převodovky (typicky problém s cukáním při rozjezdu), ale ukáže se, že automat je zdravý a xDrive systém je to, co zlobí. A opět – výměna oleje může, ale taky nemusí problém řešit.

Automatické převodovky ZF

Zdroj info: Automatické převodovky Praha.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články