PRÁCE 🧰

Špatně zvolený typ autobaterie významně zkrátí její životnost

31. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Baterie podle typu vozidla Auto-moto baterie a nabíjení

Autobaterií je na trhu několik druhů a ne všechny se hodí do všech aut, respektive ke všem typům pohonu. Jak tedy vybrat optimální akumulátor?

Autobaterie podle typu auta a pohonu

Výběr autobaterie dle typu vozidla

Starší auta bez stop-start systému

Zde doporučujeme vsadit na klasickou zaplavenou autobaterii, která je ve srovnání s těmi pokročilejšími ještě docela levná. Starší auta dobíjejí prakticky neustále, takže pokud vyjedete alespoň jednou týdně a urazíte třeba 50 kilometrů, nemusíte mít strach. Pro kratší trasy a městský provoz bychom ale doporučili klidně akumulátor EFB. Mají zesílené elektrody, lepší výdrž a snesou větší počet startů i náročné cyklování. Podepisuje se to samozřejmě i na ceně, ale pokud akumulátor nemáte problém třeba jednou za měsíc dobít nabíječkou, odvděčí se vám EFB autobaterie třeba desetiletou výdrží. Jak základní olověný, tak i EFB akumulátor lze nabíjet pomocí klasické nabíječky autobaterií s nastavitelným proudem.

Auta se stop-start systémem bez rekuperace

Zde už to chce opravdu EFB akumulátor zmíněný o kategorii výše. Jednoduchou zaplavenou baterii vůz zkousne také, ale její životnost bude dost nízká (jednotky roků). Proč? Stop-start systém klade dost vysoké nároky na autobaterii, protože tam po vypnutí motoru živí všechnu elektroniku sama. Více tedy cykluje a je dost namáhaná, zejména za studena a v městském provozu, kde dochází k vypínání motoru skutečně často.

Auta se stop-start systémem a rekuperací

Jakmile se do hry vloží rekuperace, chce to AGM autobaterii. V ní je elektrolyt nasáklý ve speciální textilii, jakémsi rounu, které vyplňuje prostor mezi elektrodami. AGM akumulátory jsou docela náročné na výrobu, takže jsou i docela drahé. Někdy mají zátky, ty ovšem neslouží pro dolévání elektrolytu, respektive destilky, ale jako přetlaková ochrana, kdyby při nabíjení došlo k přebíjení a uvnitř by vznikala vodní pára, což by způsobilo explozi. V takovém případě zátka jednoduše povolí a přetlak upustí. Výhodou AGM baterií je opět odolnost proti cyklování, kterého si se stop-start systémem užijí až až. Pokud ji budete nabíjet externě, zvolte automatickou nabíječku, která zvládá tento typ akumulátorů nabíjet. Nabíjením pomocí nabíječky s nastavitelným proudem AGM akumulátor zničíte.

Sportovní auta

Tady vás odkážeme spíše na manuál k vozu, eventuálně se podívejte na původní autobaterii. Je ale dobře možné, že to bude lithiovka. Ty bývají velmi lehké, mají nižší energetickou hustotu a vydrží dost cyklů. Což je u sportovních aut, případně motocyklů, víceméně šumák, tam jde hlavně o hmotnost. Lithiové akumulátory jsou extrémně drahé a rozhodně je nenabíjejte běžnou nabíječkou. Dokonce ani automatické nabíječky je ve většině případů neumí nabíjet. Proto buď koukejte po nabíječce, u které výrobce deklaruje, že si s lithiovou autobaterií poradí, nebo kupte speciální nabíječku na lithiové baterie.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články