PRÁCE 🧰

Auta z operativního leasingu na prodej

7. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat leasing na auto Základní info o leasingu na auto

Koupě auta po leasingu, je jednou z možností, jak získat vůz do svého držení. Jestliže jste roky spokojenými uživateli operativního leasingu a na auto jste si natolik zvykli, je možné si jej po čase odkoupit. Takovou možnost mají i lidé, kteří na operák vůbec vůz neměli, ale zájem o koupi mají též.

Zabavená auta z leasingu na prodej

Články na téma leasing na auto:

  1. Zpětný leasing automobilů: Definice a výhody
  2. Auto na leasing bez akontace. Jde to?
  3. Jak funguje leasing na auto
  4. Auta z leasingu na prodej - právě čtete

Co je to leasing jsme řešili již v několika článcích. V případě toho finančního, po splacení celé částky, včetně úroků, se stanete majiteli vozidla vy - ačkoli existuje i jeden případ, kdy může i z této formy financování jít auto k novému majiteli. V běžném případě ale po uhrazení leasingu, přechází vlastnická práva na vás.

Jiné to ale je pokud máte operativní leasing a vozidlo tak užíváte dle smluvních podmínek pouze několik desítek měsíců. Poté je možné auto od společnosti odkoupit. V tomto případě je ale nutné si vše dobře propočítat, abyste ve finále hodnotu vozu nepřeplatili.

Auto po leasingu na prodej

Možnost, jak získat ojetý - zánovní auto po operativním leasingu - má jak současný uživatel, tak i cizí člověk. V případě, že tak budete chtít učinit, není nic jednoduššího než jít na webové stránky leasingové společnosti nebo autobazaru a tam si z nabídky vysněný automobil vybrat a koupit.

Zabavená auta z leasingu na prodej

Druhá možnost, jak koupit auto z leasingu, je aukce. Sem se dostanou veškeré vozy, jejichž původní majitelé neměli na měsíční splátky. To se stává většinou v případech finančních leasingů.

Dobře si tedy promyslete, zda na splácení leasingu máte, abyste se nedostali do této situace. Pokud už to nastane, je vhodné s leasingovou společností komunikovat a zkusit najít řešení. Každopádně počítejte s tím, že pokud se auto prodá za méně, než byla stanovena částka ke splacení leasingu, budete muset rozdíl doplatit.

Kde se dá auto z leasingu koupit?

Každá společnost, která prodává leasingová auta má buď svou vlastní interní databázi, kde vozidla nabízí a přes kterou si auto můžete také koupit, nebo druhou možností je smluvená spolupráce s jiným subjektem. Ten provádí aukce - právě v případě neplacení splátek ve finančním leasingu. Příkladem může být společnost UniCredit, která zabavená vozidla nabízí jak na svých stránkách, tak se aukce automobilů konají v CarAukci.

Výhody koupě vozu z operativního leasingu

U ojetých aut v bazarech občas nemáte jistotu, zda informace na webových stránkách, případně to, co vám prodejce říká, je opravdu pravda. Zatímco auta z operativního leasingu jsou alespoň s jistotou.

Zájem na tom, aby vůz byl v perfektním stavu má zejména leasingová společnost, která může díky prodeji ještě více na voze profitovat. Zaručenou máte také servisní historii a pokud proběhly nějaké opravy, muselo to být uskutečněno vždy v autorizovaném servisu.

Na rozdíl u ojetiny z bazaru nehrozí stočení kilometrů. A jedna z podstatných výhod je, že ani auto po leasingu nemusíte kupovat za hotové, ale jde to i na splátky. Podstatný je i odpočet DPH, pokud jste firma nebo živnostník, což se v případě některých aut z bazaru nedá, stejně tak od soukromé osoby.

Zdroj info: Odborník - vymáhání pohledávek; Autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články