PRÁCE 🧰

Řízení pod vlivem omamných látek

31. 5. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Drogy za volantem Testery pro řidiče

Bohužel i řízení pod vlivem omamných látek je celkem častým jevem, který zachycují policisté při náhodných kontrolách. Hůř, když se stane nějaká dopravní nehoda.

Řízení pod vlivem omamných látek

Smutná statistika udává, že každý pátý řidič do 25 let požil někdy omamnou látku při níž způsobil dopravní nehodu. Možná je to současnou dobou, kdy mladí hledají alternativní zábavy, ale přesto by si každý měl uvědomit, že sednout za volat zdrogovaný není normální. Podle policejních údajů si řidiči, než vyrazí na cestu, nejčastěji dopřávají pervitin.

Drogy za volantem: Přestupek nebo trestný čin?

Nutno ale také podotknout, že zatímco dřív se považovalo za trestné jakékoli množství drog nalezených v krvi, dnes je už situace jiná. Odborníci dali hlavy dohromady a Nejvyšší soud stanovil v roce 2020 limity, které udávají minimální hodnotu omamných látek v krvi (jednotka ng/ml = nanogramy/mililitr vzorku), aby se jednalo o trestný čin:

  • 10 ng/ml Delta-9-tetrahydrokanabinolu (9-THC)
  • 150 ng/ml Methamfetaminu,
  • 150 ng/ml Amfetaminu,
  • 150 ng/ml 3,4-Methylendioxymethamfetaminu (MDMA),
  • 150 ng/ml 3,4-Methylendioxyamfetaminu (MDA)
  • 75 ng/ml Kokainu,
  • 200 ng/ml Morfinu.

V případě, že je čin klasifikován jako trestný, hrozí pokuta do 50 tisíc korun, zákaz řízení až na 10 let a zároveň možnost odnětí svobody až na tři léta. Případy se posuzují individuálně a také k přihlédnutím k tomu, zda-li člověk v době, kdy byl omámený návykovou látkou způsobil dopravní nehodu nebo ne, jaké byly její následky a spoustě dalších faktorů.

Samozřejmě jsou stanoveny i hraniční limity, kdy už se jedná o přestupek do hodnoty, kdy už jde o trestný čin, viz výše. V případě přestupku hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun, zákaz řízení až na 12 měsíců a udělení 7 trestných bodů do bodového konta řidiče.

Co se týká například marihuany, tak pozor, pokud člověk užívá trávu déle, bude mít vždy vyšší naměřenou hodnotu. Stejně tak je vhodné si uvědomit, že se THC ukládá do krve. To znamená, že v ní zůstává mnohem delší čas, než se z těla odbourá. A i když si dáte jen jednoho jointa, může být i po týdnu naměřená hodnota vyšší. Oproti tomu pervitin nebo kokain se z těla odbourá podobně rychle jako alkohol - tedy během 1-3 dnů. Samozřejmě, pokud je uživatel závislý, jde o trochu jiný proces. Odbouraná látka je v těle nahrazena další dávkou. 

Od roku 2014 je stanovená minimální hranice pro užití marihuany a pervitinu. Kdy u trávy se jedná o 2 ng/ml a u pervitinu/kokainu 25 ng/ml. Pokud je řidič pod tuto hranici, může být svým způsobem v klidu, protože dle odborníků tyto hodnoty nemají vliv na schopnost řídit a nejsou nijak posuzovány.

Jaké následky mají drogy na řidiče?

Prakticky se jedná o to samé, jako když člověk požije alkohol, ale zde je to krát dva. Je pravda, že užití marihuany má spíše zklidňující účinky, ale u tvrdých drog jako je kokain, extáze a další, je to opačné. Člověk se nebojí riskovat, často roste jeho agrese a podrážděnost, za volantem se chová nevyzpytatelně a má potřebu svému okolí i sobě něco dokazovat. Ve většině případů se prodlužuje i reakční doba na nečekané podněty na vozovce - třeba vběhnutí srny - dále pak jsou samozřejmostí poruchy paměti, nekoncentrace, zkreslení vnímání prostoru a času. 

Z toho snadno lze vyčíst, že ani s alkoholem, ani s drogami by člověk rozhodně neměl sedat za volant, protože často může způsobit úplně zbytečnou dopravní nehodu při které může i někdo zemřít. V tomto případě čas bohužel vzít zpátky nelze.

Jak se provádí test na drogy?

Při policejní kontrole, pokud policisté mají podezření, je řidič vyzván k podrobení se testu na návykové látky s tím, že policista musí řidiče správně vyzvat a poučit o následcích, pokud odmítne. Řidič samozřejmě může odmítnout, ale s vědomím, že se dopouští přestupku. Za toto rozhodnutí si koleduje o až 50 tisíc korun pokutu, připočítání 7 bodů do bodového konta a zákaz řízení.

Ostatně člověk, který nemá co skrývat, nebude odmítat. Logicky. V opačném případě je to jasné. Jakmile tedy řidič svolí k provedení orientačního testu, policista mu ukáže tester, který musí být v neporušeném balení. Pokud je vše v pořádku, následuje samotný test z dutiny ústní. Vyhodnocení testu probíhá zhruba do 10 minut, kdy se objeví čárky, které naznačují přítomnost nějaké návykové látky nebo ne. V procesu čekání na výsledek by měl řidič sledovat stále test, aby se třeba nějakým způsobem neznehodnotil.

Vše končí šťastně, pokud se zbarví část CL - tedy kontrolní řádek, který odkazuje k negativnímu výsledku testu. Pokud se zbarví i jiné řádky, pak je problém a provádí se sekundární testu už v laboratoři z krve nebo moči. Pokud i ten vyjde pozitivně, nejen že test musíte zaplatit ale dle naměřené hodnoty omamných látek vás čeká trest.

Ale pozor v některých případech může být test opravdu hodně nepřesný a to v takových, kdy dlouhodobě užíváte třeba léky na bolest. Není od věci s sebou vozit lékařské potvrzení. Nicméně pokud se test ukáže pozitivní, vždy trvejte na testu odběru krve, kde se prokáže, že jste opravdu nevinní. 

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články