PRÁCE 🧰

Pravidla použití sněhových řetězů

5. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Zasněžený či zledovatělý kopec lze vyjet, případně sjet jednodušeji s nasazenými sněhovými řetězy. Avšak i takové sněhové řetězy mají určitá omezení při jízdě. Kdy jsou povinné a jak s nimi jezdit bezpečně?

Pravidla použití sněhových řetězů

Povinnost mít zimní pneumatiky s minimálním vzorkem 4 mm je ukládána řidičům v období od 1. listopadu až do 30. března, a to v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza (nebo lze tuto skutečnost vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat). Sněhové řetězy jsou pak jen takovou třešničkou na dortu.

Sněhové řetězy je možné nasadit na silnici, která je pokrytá sněhem nebo ledem. Pokud se však dostanete k silnici, která je označená značkou č. C 5a „povinné sněhové řetězy“ (jedná se o modrou kulatou značku se symbolem pneumatiky se sněhovými řetězy), je zakázáno pokračovat v jízdě bez nasazených sněhových řetězů. Sundat sněhové řetězy je možné až za značkou C 5b, která je přeškrtnutá červeným pruhem. Tyto dopravní značky jsou většinou odnímatelné a používají se podle aktuálního stavu vozovky. Za nedodržení této povinnosti vám může hrozit pokuta až do výše 2 000 korun. Ve správním řízení pak klidně i 2 500 korun.

Pravidla použití sněhových řetězů

Sněhové řetězy a omezená rychlost

Sada sněhových řetězů je nasazena na hnací nápravu anebo na nápravu, kterou uvádí výrobce vozidla. Maximální povolená rychlost s nasazenými sněhovými řetězy je stanovena na 50 km/h. Je to především kvůli možnému nadměrnému zahřívání pneumatik s nasazenými řetězy. Volné řetězy mohou poškozovat podběh či podvozek vozidla, napnutý řetěz naopak poškozuje kolo (disk i s pneumatikou).

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zásady bezpečné jízdy se sněhovými řetězy

Omezení rychlosti se sněhovými řetězy je jasné. Tím však všechna omezení rozhodně nekončí. Jízda s nimi může být trochu jiná než bez nich. Proto je důležité si hlídat například zatáčení které by mělo být plynulé a pomalé. Rozhodně nadměrně neakcelerujte a ani moc nebrzděte – zkrátka jeďte plynule. Dodržujte dostatečný rozestup mezi auty a snažte se předvídat situace. Při vyhýbání se protijedoucím autům vždy zastavuje vozidlo, které jede z kopce – je pro něj jednoduší rozjezd.

Zdroj info: Pewag, SnowChains, Konig Chain, Michelin UK.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články