PRÁCE 🧰

Brusel chystá velké změny. Rychlost ve městě bude omezena na 30 km/h

23. 7. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Mobilita budoucnosti má být bezpečnější, čistší, ekologičtější a bohužel také očividně pomalejší. Alespoň v Bruselu, který se rozhodl jít touto cestou, ať to stojí co to stojí.

Maximální povolená rychlost? 30 km/h

V čele moderní bruselské autodopravy jsou samozřejmě omezení a nařízení. Nejkontroverznějším je plošné snížení maximální povolené rychlosti na 30 km/h. Toto by mělo začít platit od 1. ledna 2021. S tím se pojí i zvýšení množství kamer a radarů dohlížejících na provoz. Na některých "rychlostních" komunikacích bude povolená rychlost i vyšší, ale hádáme, že těch mnoho nebude.

Další omezení se týká spalovacích motorů. Do Bruselu nebudou od roku 2030 smět vjet vozy s naftovým motorem a v roce 2035 začne platit stejné to samé i pro agregáty benzinové. Kdo si myslí, že pořízením elektromobilu se s tím vypořádá, ten je dost na omylu. Brusel se netají tím, že bude tlačit na to, aby dostal co nejvíce lidí do MHD, případně do sedel bicyklů. Hromadná doprava má totiž být zdarma pro všechny do 25 let věku a pro ty, kterým už bylo 60.

Co bylo cílem?

Cílem této snahy je zaklínadlo moderní doby - uhlíková neutralita. Té chtějí v Bruselu dosáhnout nejpozději v roce 2050. Snaha je to sice pěkná, ale nějak si nedokážeme představit, že by zbytek Evropy měl tyto "vznešené" snahy následovat.

Zdroj médií: pxfuel.

Podobné články